Două noi volume de teologie apărute la Editura Reîntregirea, lansate la Museikon

Pe data de 16 noiembrie 2022, la Museikon, a avut loc lansarea a două noi volume de teologie, semnate de către asist. univ. dr. Mihail K. Qaramah, cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. La eveniment au luat parte părinți profesori, alături de numeroși studenți teologi și credincioși dreptslăvitori.

În după-amiaza zilei de miercuri, 16 noiembrie a.c., la Muzeul icoanei și al cărții vechi, Museikon, din Alba Iulia, s-a desfășurat un eveniment cultural-academic deosebit. Începând cu ora 17.00, a avut loc lansarea volumelor „Întâmpinarea vieții. Nașterea și îmbisericirea pruncului în tradiția liturgică ortodoxă - evoluție și teologie” și „O istorie a Molitfelnicului românesc. Evoluția formularelor Sfintelor Taine (sec. XVI-XVII)”, semnate de către asist. univ. dr. Mihail K. Qaramah, cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Cele două cărți, apărute în anul 2021, respectiv 2022, au văzut lumina tiparului la Editura Reîntregirea a Arhiepiscopiei Alba Iuliei și pot fi achiziționate atât de la pangarul Catedralei Încoronării, cât și online.

Întâlnirea găzduită de Museikon a fost moderată de către dr. Ana Dumitran, muzeograf în cadrul Muzeului icoanei și al cărții vechi din Alba Iulia. La eveniment au luat parte părinți profesori din cadrul Facultății albaiuliene, alături de numeroși studenți teologi și credincioși dreptslăvitori. În prima parte a manifestării a luat cuvântul pr. prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, care a realizat o prezentare succintă a activității autorului. În continuare, dr. Ana Dumitran a apreciat efortul depus de către asist. univ. dr. Mihail K. Qaramah pe parcursul cercetărilor, îndemnându-i pe cei prezenți să lectureze cu atenție și interes cele două cărți. Apoi, a luat cuvântul pr. prof. univ. dr. Jan Nicolae, titularul catedrei de Omiletică și Catehetică, sfinția sa prezentând pe larg atât conținutul operelor, cât și latura narativă care a condus la rezultatele cercetărilor efectuate de către autor.

Nu în ultimul rând, s-a adresat celor prezenți asist. univ. dr. Mihail K. Qaramah. Făcând referire la cele două apariții, autorul a împărtășit din experiența studiilor întreprinse în decursul ultimilor ani: „Demersul cercetării mele în domeniul vast al liturghiologiei este acela de a milita pentru refacerea «divorțului» dintre Liturghie, istorie și teologie, întrucât nu se poate realiza o teologie corectă a cultului, a Liturghiei noastre ortodoxe, fără o cunoaștere temeinică și corectă a istoriei sale. Cele două cărți prezintă recuperarea unei tradiții pe nedrept uitate și trecute sub tăcere și, de ce nu, revigorarea și recuperarea acelor evenimente care reprezintă soluții pastorale înnoitoare, chiar dacă sunt din trecutul Liturghiei Bisericii noastre, soluții pastorale înnoitoare pentru situațiile mai deosebite sau care necesită un răspuns actual în practica liturgică și pastorală a Bisericii în contemporaneitate”.

Share