Festivalul de muzică sacră „Armonii serafice”, organizat de Arhiepiscopia Alba Iuliei în parteneriat cu cele zece protopopiate din județele Alba și Mureș, a continuat în seara zilei de sâmbătă, 10 iunie 2023. Momentele artistice din cadrul evenimentului au fost susținute, începând cu ora 19.00, în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia și în Catedrala „Învierea Domnului” din Târgu-Mureș, după slujba Vecerniei mari.
Sâmbătă, 10 iunie 2023, de la ora 19.00, Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia și Catedrala „Învierea Domnului” din Târgu-Mureș au găzduit a doua serie de concerte din cadrul Festivalului coral de muzică sacră „Armonii serafice”. Evenimentul cultural-religios, desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, este organizat de Arhiepiscopia Alba Iuliei în parteneriat cu cele zece protopopiate din județele Alba și Mureș, în contextul Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți). Festivalul se derulează pe parcursul a trei zile consecutive, reunind 16 formații corale și aproximativ 350 de coriști de pe întreg cuprinsul Eparhiei noastre.
La Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, a doua seară a Festivalului a debutat prin cuvântul de bun-venit rostit de părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, care a transmis mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu. Totodată, părintele Oliviu Botoi a adresat sincere felicitări tuturor membrilor formațiunilor corale prezente la Catedrala Încoronării. Apoi, a urmat momentul muzical propriu-zis, debutul fiind marcat de evoluția Corului „Laudate Dominum” al protopopiatului Târgu-Mureș. Ansamblul vocal a fost înființat în anul 2014, la iniţiativa preoților dornici de a-L lăuda pe Domnul nu doar prin cuvânt, ci și prin cânt. Corul, dirijat de părintele Călin Șipoș, a interpretat cu rafinament artistic cinci piese muzicale religioase.
În continuare, a evoluat în fața credincioșilor prezenți Corul preoțesc „Eufonia” al protopopiatului Blaj. Repertoriul propus de formațiunea corală blăjeană, aflată sub coordonarea părintelui Mihai Bedelean, a cuprins cinci cântări religioase interpretate cu profunzime și sensibilitate. Ansamblul vocal al protoieriei Blaj a fost înființat în anul 1994, sub forma unui cor mixt, la inițiativa părintelui protopop Vasile Brumar. Două decenii mai târziu, formațiunea a fost reorganizată într-un cor bărbătesc, susținând ulterior numeroase concerte de colinde și cântece religioase. În prezent, Corul preoțesc „Eufonia” este compus din 15 preoți care, prin activitatea lor muzicală, își propun să desfășoare și să cultive o misiune coral-artistică rodnică.
În încheierea celei de-a doua seri a Festivalului coral de muzică sacră, au pășit pe soleea Catedralei arhiepiscopale membrii Corului preoțesc „Reîntregirea” al protopopiatului Alba Iulia. Ansamblul vocal a fost înființat la data de 17 noiembrie 2003, la inițiativa părintelui prof. dr. Nicolae Topîrcean, cadru didactic la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia. În decursul primului an de existență, formațiunea corală a susținut nu mai puțin de 15 concerte și a imprimat două CD-uri, în colaborare cu Radio Reîntregirea. De asemenea, ansamblul vocal a desfășurat o bogată activitate cultural-religioasă, cu prilejul a numeroase slujiri arhierești și festivaluri corale. În această seară, Corul preoțesc „Reîntregirea” a interpretat, cu măiestrie și devotament, cinci piese muzicale religioase.
La final, membrii celor trei formațiuni corale au fost răsplătite cu aplauze de către credincioșii prezenți. Apoi, părintele Silviu Florea, eclesiarhul Catedralei Reîntregirii, a adresat un cuvânt de mulțumire. Și în această seară, evenimentul cultural-religios de la Alba Iulia a fost moderat de către Crina Porcar și Andrei Mureșan, care au prezentat istoricul fiecărui cor în parte și au anunțat repertoriul interpretat. După momentul cultural artistic și spiritual din Catedrală, coriștii s-au bucurat de un moment de socializare în Aula „Sfântul Simion Ștefan” din incinta Reședinței arhiepiscopale, unde au avut prilejul să schimbe impresii și să se felicite reciproc. De asemenea, au fost aduse mulțumiri alese Protopopiatului Ortodox Alba Iulia, Parohiei Ortodoxe Maieri I și Parohiei Ortodoxe Cetate I din Alba Iulia, care au sprijinit manifestarea din această seară.
La Catedrala „Învierea Domnului” din municipiul Târgu-Mureș, cea de-a doua seară a Festivalului coral de muzică sacră „Armonii serafice” a fost înfrumusețată de prestația remarcabilă a două formațiuni corale. În deschiderea momentului muzical, au evoluat membrii Corului preoțesc „Deus Pro Nobis” al protopopiatului Sighișoara. Ansamblul vocal din istorica cetate a Sighișoarei este condus cu destoinicie de către tânărul Adrian Teodor Opriș, oferind răspunsurile liturgice la diferite slujbe religioase și evenimente importante organizate pe raza protoieriei din sud-estul județului Mureș.
Ultimul moment muzical găzduit de Catedrala „Învierea Domnului” din Târgu-Mureș a fost susținut de către Grupul vocal „Synavlia” din Cluj-Napoca, înființat în urmă cu trei ani. Formațiunea corală este alcătuită din patru membri, studenți și absolvenți ai Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Caracterizați prin valorile creștine cultivate cu dragoste față de Biserica lui Hristos, tinerii întreprind o bogată activitate cultural-religioasă atât în Eparhia Vadului, Feleacului și Clujului, cât și în diaspora. Demn de remarcat este faptul în urmă cu puțin timp, în luna mai, membrii Grupului vocal „Synavlia” au reprezentat România la Festivalul Internațional de muzică corală „Vox Lecensis”, găzduit de orașul Lucca (Italia). Repertoriul ansamblului vocal a fost unul bogat, cei patru tineri talentați interpretând, spre bucuria și încântarea credincioșilor târgumureșeni, nouă piese muzicale religioase și patriotice.
La Târgu-Mureș, evenimentul a fost moderat și de această dată de către Adela Vodă și Darius Fărcaș, care au înfrumusețat seara prin prezentările lor. În organizarea Festivalului, alături de Arhiepiscopia Alba Iuliei s-au implicat Protopopiatul Ortodox Târgu-Mureș, Parohia Ortodoxă „Sfinții Români” din Târgu-Mureș, Parohia Ortodoxă Târgu-Mureș VII, sector 1 și 2, și Parohia Ortodoxă Târgu-Mureș IX. La final, părintele Ciprian Citirigă, slujitor la Altarul Catedralei „Învierea Domnului” (preot al parohiei Târgu-Mureș VII, sector II), a adresat, în calitate de gazdă, alese mulțumiri membrilor celor două formațiuni corale și tuturor credincioșilor prezenți la eveniment.
Mâine, în data de 11 iunie, Festivalul de muzică sacră „Armonii serafice” va continua în fiecare dintre cele două municipii reședință de județ. În Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia, vom avea bucuria de a asculta Corul „Sfânta Treime” al Catedralei Reîntregirii, Corul „Apulum” al Seminarului Teologic Ortodox din Alba Iulia, Corul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și Corul „Codex Apulum” din Alba Iulia. De asemenea, la Catedrala „Învierea Domnului” din Târgu-Mureș vom putea urmări evoluția Corului preoțesc „Te Deum Adoramus” al protopopiatului Luduș, Corul preoțesc „Laudate Dominum” al protopopiatului Târgu-Mureș și Corul „Belcanto” din orașul Sărmașu.