În a doua zi de Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a liturghisit în parohia Bărăbanț

Pe data de 13 iunie 2022, în a doua zi de Rusalii, Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat Sfânta Liturghie în parohia Bărăbanț, protopopiatul Alba Iulia. Apoi, Ierarhul nostru a săvârșit slujba Parastasului la împlinirea a șase luni de la trecerea în veșnicie a preotului Ioan Țârău.

Luni, 13 iunie a.c., când Biserica strămoșească prăznuiește Sfânta Treime, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohia Bărăbanț, protopopiatul Alba Iulia. Întâistătătorul Eparhiei noastre a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură la biserica „Sfânta Treime” din localitate. Odată cu prilejul hramului, prezența arhierească din această zi a marcat și împlinirea a 100 de ani de la edificarea bisericii parohiale din Bărăbanț.

La finalul slujbei, în semn de apreciere pentru slujirea apostolică de care a dat dovadă, părintele paroh Mihai Țârău a fost hirotesit întru iconom. În continuare, Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba Parastasului cu ocazia împlinirii a șase luni de la trecerea la cele veșnice a preotului Ioan Țârău, păstor al comunității credincioșilor dreptslăvitori din Bărăbanț timp de 38 de ani.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Chiriarhul nostru a spus: „În primul rând, învăţătura despre Sfânta Treime ne arată că Dumnezeu n-a părăsit lumea după ce a creat-o şi nici nu a lăsat-o în voia întâmplării. Dumnezeu-Tatăl a creat lumea, Dumnezeu-Fiul a restaurat-o, iar Dumnezeu-Duhul Sfânt o conduce spre desăvârşire, încât creaţia devine o împărăţie a harului dumnezeiesc. În al doilea rând, învăţătura despre Sfânta Treime ne ajută să înţelegem că Dumnezeu nu este un «anonim», cum au zis unii, şi nu este una cu natura sau cu o piatră, cu un arbore sau cu o stea, cum spun alţii. Dumnezeul treimic este un Dumnezeu personal Care ne eliberează de rele, oferindu-ne iertare, putere şi ajutor”.

Biserica „Sfânta Treime” din localitatea Bărăbanț (municipiul Alba Iulia) a fost edificată în urmă cu un secol, în anul 1922. Din anul 1983, prin grija părintelui paroh Ioan Țârău, au fost efectuate numeroase lucrări de restaurare și înfrumusețare a interiorului și exteriorului locașului de închinare. Dintre acestea, amintim pictarea bisericii în tehnica fresco, montarea unui nou iconostas realizat din lemn de paltin și tei, precum și renovarea acoperișului și a fațadei edificiului. După trecerea la cele veșnice a preotului Ioan Țârău, survenită la data de 12 decembrie 2021, păstor al parohiei Bărăbanț este părintele Mihai Țârău, sub a cărui atentă coordonare se află și activitatea Așezământului social „Sfântul Apostol Andrei” din localitate.

Share