Sâmbătă, 22 martie 2025, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud, au continuat manifestările din cadrul Simpozionului Național de Martirologie (ediția a XI-a), cu secțiunea intitulată „Memoria”. Începând cu ora 13.00, așezământul monahal din municipiu a găzduit un dublu eveniment cultural și editorial de excepție, reprezentat de lansarea a două volume reprezentative care se încadrează atât în tematica Simpozionului Național de Martirologie („Comunismul și memoria martirică a Bisericilor”), cât și în planul cadru al Anului comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX‑lea. Evenimentul găzduit de biserica Mănăstirii „Sfânta Cruce” din Aiud a reunit numeroși clerici, credincioși, tineri de toate vârstele, participanți ai manifestării academice și profesori ai unităților de învățământ din Aiud și împrejurimi.
În prima parte a evenimentului, a avut loc lansarea cărții cu titlul „Părintele Liviu Galaction Munteanu. O biografie documentară”, semnate de pr. lect. univ. dr. Răzvan Perșa, cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Opera a fost prezentată de către dr. Dragoș Ursu, istoric la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. În cadrul lucrării, autorul aduce în atenția publicului biografia preotului Liviu Galaction, profesor, duhovnic și rector în cadrul Academiei Teologice din Cluj-Napoca în prima jumătate a secolului XX, care a suferit ani grei de temniță ca urmare a dorinței de a oferi tinerilor o educație creștină autentică. Preotul Liviu Galaction Munteanu a trecut în veșnicie în temnița Aiudului, la data de 8 martie 1961, fiind înhumat în gropile anonime de pe Râpa Robilor.
Apoi, în a doua parte a manifestării, a fost lansată lucrarea intitulată „Reeducare și represiune în comunism. O istorie politică a închisorii Aiud”, semnată de dr. Dragoș Ursu, istoric la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, promoția 2014. Volumul a fost prezentat de către pr. conf. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Eparhiei Alba Iuliei și cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cetatea Marii Uniri. Lucrarea abordează subiectul controversat al fenomenului reeducării târzii (1959-1964), în contextul istoriei Penitenciarului Aiud și al represiunilor antonesciană și comunistă. De asemenea, autorul prezintă cu acribie destinele post-carcerale ale deținuților care au trecut prin procesul reeducării în timpul anilor de detenție.
Cele două evenimente culturale și editoriale au fost încadrate de recitalurile artistice susținute de către elevii Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Unirea și ai Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” din Blaj. Tinerii implicați în cadrul proiectului „Poezia - mărturie din temnița comunistă” (ediția a VI-a), organizat și coordonat de Liceul Tehnologic din Ocna Mureș, au recitat poezii inspirate din creațiile poeților aflați în temnițele comuniste. Manifestările academice și duhovnicești din perioada 21-22 martie, derulate la Alba Iulia și Aiud, vor culmina duminică, 23 martie, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud. Cu prilejul hramului așezământului monahal, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu va oficia Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și va rosti cuvântul de învățătură.