În Duminica a cincea din Postul Mare, Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat Sfânta Liturghie în orașul Abrud

Duminică, 10 aprilie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost prezent la biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din orașul Abrud, prilej cu care a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.

În Duminica a cincea din Postul Sfintelor Paști, numită „a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca”, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din orașul Abrud, protopopiatul Câmpeni. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, iar la final a rostit cuvântul de învățătură. Din luna mai a anului 2021, comunitatea credincioșilor dreptslăvitori de aici este păstorită de către părintele Avram Matei.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Ierarhul nostru a spus: „Sfânta Maria Egipteanca ne învață pe noi toți că oricât am înăbuși nevoia noastră sufletească, odată tot va răbufni la suprafață, deoarece departe de Hristos nu găsim decât durere și disperare, zbucium și amar. De aceea, Fericitul Augustin zicea: «Ne-ai creat după Tine, Doamne, și neliniștită este inima noastră până nu se va odihni întru Tine». Nu că suntem păcătoși este trist, ci faptul că nu suntem conștienți de aceasta. Avem posibilitatea să ne ridicăm, dar nu vrem să intrăm în comuniune iubitoare cu Hristos, Care a venit în lume să caute și să-l mântuiască pe cel pierdut. El, Care a făcut din pescari apostoli și din păgâni mucenici, poate să ne transforme și pe noi, astăzi. El poate să facă din fiii rătăciți ai veacului fii ai învierii și cetățeni ai Raiului”.

Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din localitatea Abrud a fost ridicată în anul 1791, cu sprijinul deosebit al credincioșilor Nicolae Almășan și Ionaș Crișan. Locașul de cult a fost târnosit pe data de 24 septembrie 1818, ceremonia fiind săvârșită de către Episcopul Vasile Moga. La îndemnul Episcopului Emilian Birdaș, biserica a fost renovată capital la exterior și interior, fiind împodobită cu haina picturii în timpul păstoririi preotului Nicolae Câmpean. La finalul tuturor lucrărilor de reabilitare efectuate, locașul a fost resfințit la data de 17 iunie 1990.

Share