În Duminica a cincea din Postul Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a liturghisit în parohia Alba Iulia – Lipoveni

Duminică, 18 aprilie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din parohia Alba Iulia – Lipoveni. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de clerici, a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură.

În Duminica a cincea din Postul Mare, numită „a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca”, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în parohia Alba Iulia – Lipoveni. Ierarhul nostru a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din vechea Cetate a Bălgradului și a rostit cuvântul de învățătură. Din luna iunie a anului 2020, comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele Sergiu Pantea, inspector de producție în cadrul Centrului eparhial pentru sectorul Tipografiei și al Atelierului de lumânări.

Adresându-se celor prezenți la Sfânta Liturghie, Chiriarhul nostru a spus: „Să lăsăm nebuniile și idolii falși și mincinoși care s-au răspândit pretutindeni. Să părăsim căile răului și nelegiuirii pe care aleargă atâția creștini în ziua de astăzi. Să ieșim din Babilonul păcatelor și patimilor înrobitoare care desfigurează cipul divin din om. Astfel făcând, vom putea gusta bunătățile și splendorile Sionului veșnic, simbolizat aici de Sfânta noastră Biserică, acest laborator al învierii sufletești, adevăratul cer pământesc. Alipindu-ne de Dumnezeu, noi vom trăi o viață nouă, putând spune cu Sfântul Apostol Pavel: «Nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine»”.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” sau „biserica lipovenilor” a fost edificată în preajma anului 1720, la puțin timp după construirea Cetății Alba Carolina. De numele acestui locaș de închinare se leagă unul dintre cele mai importante evenimente din istoria Bisericii Ortodoxe transilvănene. În perioada 14-18 februarie 1761, această biserică a găzduit „sinodul” de la Alba Iulia, recunoscut drept „apogeu al răscoalei lui Sofronie”. Ca urmare a rezoluțiilor întrunirii și a doleanțelor românilor pravoslavnici, Biserica Ortodoxă din Ardeal și-a redobândit, după șase decenii, un nou ierarh ortodox, în persoana lui Dionisie Novacovici, de neam sârb.

Share