În Duminica a treia din Postul Mare, Ierarhul nostru a liturghisit la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud

Duminică, 4 aprilie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud. Cu prilejul hramului, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de clerici, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură în noua biserică a acestui așezământ monahal.

În Duminica a treia din Postul Mare, numită „a Sfintei Cruci”, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud. Chiriarhul nostru a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură în biserica nouă a Mănăstirii. Obștea monahală de aici se află sub oblăduirea părintelui protosinghel Gavriil Vărvăruc, exarh al Mănăstirilor și Schiturilor din Eparhia Alba Iuliei. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, diaconul Constantin Dumitrache a fost hirotonit preot pe seama parohiei Moșuni cu filia Veța, protopopiatul Târgu-Mureș.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Arhipăstorul nostru a spus: „Cinstind Sfânta Cruce, noi nu cinstim lemnul, aurul, argintul sau metalul din care ea este făcută, ci Îl preamărim pe Mântuitorul lumii, Care a purtat păcatele noastre în trupul Său pe lemnul Crucii și ne-a eliberat din sclavia amară a păcatului, a iadului și a morții. Însemnându-ne chipul cu semnul Sfintei Cruci, noi primim putere fizică și spirituală să biruim obstacolele, ispitele și dificultățile acestei vieți efemere. În același timp, ne exprimăm convingerea că nu există odihnă fără osteneală și nici biruință fără luptă”.

De asemenea, tot în această zi, Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud a găzduit ultima parte a Simpozionului Național de Martirologie, derulat sub genericul „Morții (ne)uitați ai comunismului. Topografia represiunii, între arheologia crimelor și locurile memoriei. Omagiere publică și cultivare liturgică”. Ajunsă la cea de-a VII-a ediție, manifestarea științifică s-a desfășurat în mediul online, lucrările fiind deschise sâmbătă, 3 aprilie.

Ridicat în semn de aleasă cinstire a memoriei celor ce au mărturisit dreapta credință în Penitenciarul din Aiud, așezământul monahal din municipiu reprezintă un loc al întâlnirii cu toți cei care, în timpul regimului comunist, s-au dovedit biruitori fervenți asupra chinurilor și asupririlor venite din partea prigonitorilor. Înființat în anul 2001 de către părintele Iustin Pârvu, Schitul „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Aiud a fost ridicat la rangul de Mănăstire în urma deciziei Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului din data de 12 octombrie 2020, la propunerea Părintelui Arhiepiscop Irineu.

Share