Duminică, 30 ianuarie a.c., la Muzeul icoanei și al cărții vechi, Museikon, a avut loc cea de-a cincea expoziției „Mozaikon”, desfășurată în contextul prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.
Cu ocazia prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic ortodox, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia a organizat mai multe evenimente cultural-religioase menite să sporească bucuria duhovnicească din această zi. Unul dintre momentele de excepție a fost reprezentat de cea de-a cincea ediție a expoziției „Mozaikon” a studenților secției de Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Evenimentul s-a desfășurat duminică, 30 ianuarie, începând cu ora 16.00, la Muzeul icoanei și al cărții vechi, Museikon, din orașul Marii Uniri. Ediția din acest an l-a avut ca invitat special pe domnul academician Marius Porumb, renumit critic și istoric al artei românești, membru titular al Academiei Române începând cu anul 2009.
Acest eveniment cultural deosebit a fost moderat de către doamna Ana Dumitran, muzeograf în cadrul Muzeului icoanei și al cărții vechi din Alba Iulia, coordonatori fiind lectorii universitari Sorin Albu, Teodora Roșca și Cătălin Băluț. Lucrările vor putea fi vizionate până pe data de 24 aprilie, toate operele fiind executate doar din piatră naturală, în vederea recuperării unei vechi tradiții și a revitalizării unui tip de artă care s-a pierdut pe teritoriul României. Alături de coordonatorii și invitații speciali ai evenimentului, la evenimentul de ieri au luat parte părinți profesori din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, clerici și credincioși din protopopiatul Alba Iulia, dar și numeroși studenți ai secției de Artă Sacră.
Domnul acad. Marius Porumb a apreciat în mod deosebit lucrările realizate de către studenții Facultății de Teologie Ortodoxă: „Sunt bucuros să vizitez această expoziție ce pune în evidență activitatea studenților teologi albaiulieni care sunt preocupați de arta mozaicului, iar un lucru excepțional este că se lucrează cu piatra colorată”. De asemenea, părintele prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a evidențiat importanța prezenței domnului acad. Marius Porumb cu prilejul expoziției lucrărilor studenților secției de Artă Sacră, mulțumindu-i pe această cale pentru că a ales să fie prezent la Alba Iulia în ziua prăznuirii ocrotitorilor învățământului teologic ortodox.