La finalul săptămânii 19-25 februarie a.c., Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu” din Târgu Mureș a găzduit cea de-a VII-a ediție a proiectului județean de cultură, spiritualitate ortodoxă și creație literară cu titlul „Teasc pentru memorie”. Tema acestei ediții a fost „Bucuria și sănătatea în lumina credinței”, prezenți fiind elevii claselor IX-XII, filiera vocațională învățător-educator.
Evenimentul a fost deschis cu prelegerile invitațiilor, și anume: din partea ISJ Mureș, pr. prof. dr. Chiorean Claudiu, inspector de Religie în județul Mureș, pr. Șipoș Călin, de la parohia Târgu Mureș III, doamna dr. Gabriela Rus, din partea Asociației de medicină școlară Târgu Mureș, doamna prof. Ana Matei și subsemnatul, prof. dr. Ciprian Claudiu Ciula, coordonatorul proiectului.
În cuvântul de învățătură adresat elevilor, pr. prof. dr. Claudiu Chiorean a amintit importanța înțelegerii și asumării faptului că omul este o „inimă adâncă” (Psalm 63, 7) ce caută o simțire „duhovnicească și dumnezeiască” (Pilde 15, 14); doar atunci Dumnezeu devine „bucuria mântuirii noastre”. Ceea ce rostim: „vreau să grăiesc cinci cuvinte cu mintea mea” (I Corinteni 14), ne rostește și Cel pe Care Îl purtăm în inimile noastre, Hristos, Care devine Bucuria noastră zilnică!
Părintele Șipoș Călin, prezent prin parteneriatul încheiat între Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu” și parohia Târgu Mureș III, a abordat în cuvântul adresat elevilor valoarea sănătății spirituale în formarea pedagogică. „Înnoirea vieții” (Romani 6, 4) este un deziderat creștin al oricărui pedagog. Cuvântul nu este doar mijloc de educație, ci și prezența tainică a lui Dumnezeu în viața celui ce învață și a celui ce se cere învățat. Urcușul educațional trebuie să fie atât valoric cultural cât și un urcuș al înnoirii alături de Hristos.
Doamna doctor Gabriela Rus, medic în cadrul Asociației medicinei școlare Târgu Mureș, a reiterat importanța echilibrului vieții atât în parametrii medicali, cât și spirituali. Medicina – amintea domnia sa – va avea întotdeauna nevoie de medicii sufletelor noastre, care, prin Tainele Bisericii, ne dăruiesc cel mai important medicament: Mântuitorul Iisus Hristos. Doar acest medicament ne scoate din singurătate și ne așează în dialogul viu, asumat și plin de iubire cu aproapele.
În partea a doua a evenimentului s-a desfășurat concursul de creație literară cu tema „Horeb lăuntric”, în care elevii participanți din județ și-au prezentat lucrările și au recitat din scrierile poeților mărturisitori ai închisorilor comuniste. Elevii au apreciat evenimentul ca fiind unul reușit și de folos, „din suflet pentru suflet” (eleva Alisia Balogh, clasa a XI-a), făcând pe această cale invitația celor prezenți pentru o nouă revedere.
Prof. dr. Ciprian Claudiu Ciula