Ediția a VII-a a Școlii de vară „Crede, trăiește, iubește”, la Parohia Ortodoxă Reghin-Iernuțeni

La parohia Reghin-Iernuțeni din protopopiatul Reghin, s-a desfășurat zilele trecute Școala de vară „Crede, trăiește, iubește”, ediția a VII-a, dedicată „Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anului comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ”.

Școala de Vară a avut loc cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în perioada 8-15 august 2022, iar parteneri în organizarea proiectului au fost Asociația Cultural-Educațională Iernuțeni, Centrul Cultural-Catehetic „Sfânta M. Mc. Ecaterina” și Consiliul Județean Mureș.

Inițiativa proiectului aparține părintelui paroh Claudiu-Dorin Chiorean și doamnei preotese Ana-Maria  Chiorean. Participanții la Școala de vară s-au bucurat împreună de activități distractive, recreative, dar și educative și religioase: jocuri libere în natură, drumeție cu bicicletele la Deleni, vizite tematice în comunitate, activități artistice (pictură pe sticlă, modelaj în lut, desen, jocuri ritmice, dansuri etc.). Fiecare zi a avut o tematică anume: prietenia, smerenia, întrajutorarea, pacea, cunoașterea, oameni și meserii, sărbătoarea creștinească, iar activitățile erau grupate în jurul acestora. Obiectivul lor a fost crearea sau întărirea relațiilor de prietenie între copii, dezvoltarea aptitudinilor necesare vieții, descoperind, astfel, bucuria de a petrece timpul împreună și de a avea prieteni. De asemenea, copiii au învățat cântări bisericești, pricesne și rugăciuni, participând activ la sfintele slujbe oficiate în biserica parohială, mai ales la Paraclisul Maicii Domnului.

În fiecare zi a Școlii de vară, atât în timpul pauzelor, cât și la finalul activităților, copiii și tinerii participanți au savurat delicioase preparate culinare pregătite cu drag de gospodine și mămici devotate.

În cadrul activităților artistice, fiecare participant a realizat o icoană pe sticlă sau o cărticică de rugăciuni cu desene, care au fost expuse la finalul școlii de vară într-o expoziție la biserica parohială. Împreună cu părinții lor, copiii și tinerii participanți au luat parte la Sfânta Liturghie din ziua de duminică, 14 august, săvârșită în biserica parohială din Reghin-Iernuțeni, iar icoanele pictate au fost sfințite de către părintele paroh, după care micii pictori le-au luat acasă spre ajutor și binecuvântare.

Elevii au beneficiat de „cursuri” oferite cu mult drag de un grup de cadre didactice din parohia noastră: profesor învățământ preșcolar Marinela Mircea Cirilescu, profesor învățământ preșcolar Vidia-Rodica Luca, profesor învățământ preșcolar Mihaela-Ramona Chiorean, profesor învățământ preșcolar Mariana Halați, profesor învățământ primar Maria Suciu Bîndilă, profesoara Veronica Șandor, profesor Aurelian-Florin Friciu, profesor Dalia Cormoș, profesor Ana-Maria Chiorean, profesor Mărioara Petrescu, profesor Alina Moldovan, profesor Sergiu Adam, profesor Radu Grama și profesor Teodora Crânguș.

Activitățile pe care le-am gândit pentru această școală de vară au fost practice, interactive, antrenante și au ajutat la dezvoltarea abilităților copiilor de a gândi, de a-și îmbunătăți performanțele școlare, emoționale și sociale. Atunci când se află într-o atmosferă caldă și prietenoasă, copiii își dezvoltă abilitățile de relaționare și de comunicare. Ei învață să se descurce în situații limită, să ia decizii curajoase și să găsească soluții ingenioase la problemele din viața de zi cu zi. Dincolo de acestea, am încercat să cultivăm în inimile lor dragostea pentru Biserica strămoșească și pentru neamul românesc.

În încheierea Școlii de vară, copiilor le-au fost înmânate diplome din partea organizatorilor, care au adus mulțumiri tuturor pentru buna desfășurare a acesteia, precum și pentru implicarea frumoasă și rodnică a tuturor celor care au ajutat la înfăptuirea acestei frumoase activități educative și recreative.

 

Prof. Ana-Maria Chiorean

Share