Sâmbătă, 26 martie 2022, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a debutat cea de-a VIII-a ediție a Simpozionului de Martirologie. Evenimentul va continua duminică, 27 martie, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud, prin oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, în perioada 25-27 martie 2022, se desfășoară Simpozionul de Martirologie (ediția a VIII-a), sub genericul „Biografii spirituale și represiune politică în România comunistă. Centenarul nașterii părintelui Ioan Iovan (1922-2022)”. Evenimentul din acest an, organizat de către Arhiepiscopia Alba Iuliei, Muzeul Național al Unirii, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, în parteneriat cu Fundația Aiud și Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud, a fost dedicat Arhimandritului Ioan Iovan, la propunerea pr. prof. univ. dr. Jan Nicolae, cu prilejul împlinirii unui secol de la nașterea fostului duhovnic de la Mănăstirea Recea.
Manifestarea științifică a debutat sâmbătă, 26 martie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din vechea Cetate a Bălgradului. Începând cu ora 9.30, în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi”, a fost oficiată slujba de Te-Deum, urmând ca de la ora 10.00, în Aula „Dumitru Stăniloae” din cadrul instituției de învățământ universitar, să înceapă lucrările propriu-zise ale întrunirii. Evenimentul s-a bucurat de prezența a numeroși profesori, istorici, cercetători și invitați speciali din țară, preocupați îndeaproape de cercetarea fenomenului martiric din închisorile comuniste și de cultivarea memoriei victimelor regimului comunist.
În deschiderea evenimentului, pr. lect. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Eparhiei Alba Iuliei, a adresat alese mulțumiri tuturor celor care s-au implicat în derularea acestei manifestări științifice și duhovnicești. De asemenea, Sfinția sa a adresat un cuvânt de bun venit tuturor invitaților, îndemnându-i să fie și pe mai departe colaboratori fideli ai acestei manifestări științifice, cu scopul de a contribui la cultivarea memoriei martirilor din temnițele comuniste.
În continuare, pr. prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a rostit un cuvânt de deschidere în numele corpului didactic al instituției de învățământ teologic universitar din orașul Marii Uniri, mulțumindu-le pe această cale tuturor participanților. De asemenea, părintele decan și-a exprimat bucuria pentru faptul că, și anul acesta, Facultatea de Teologie albaiuliană a găzduit cu succes acest eveniment academic deosebit, dedicat memoriei martirilor din perioada comunistă.
De asemenea, au mai luat cuvântul părintele protos. Gavriil Vărvăruc, starețul Mănăstirii „Sfânta Cruce” de la Aiud și exarh al Mănăstirilor și Schiturilor din Eparhia noastră. Cu acest prilej, Preacuvioșia sa a prezentat un scurt istoric al proiectului așezământului monahal de la Aiud, făcând referire și la demersul privind eventuala canonizare a martirilor de la Aiud. În continuare, dr. Dragoș Ursu, istoric în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, a transmis gândurile bune din partea instituției pe care o reprezintă, subliniind faptul că Muzeul albaiulian va sprijini și pe mai departe organizarea acestei manifestări.
Evenimentul a continuat prin sesiunea plenară, moderată de către pr. lect. univ. dr. Oliviu Botoi (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia). Întâiul discurs a fost rostit de către pr. prof. univ. dr. Jan Nicolae, care a susținut prelegerea intitulată „Părintele Ioan Iovan sub specie aeternitatis: Euharistie, Mărturie, Duhovnicie”. De asemenea, s-au alăturat secțiunii și ceilalți invitați, respectiv pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca), pr. prof. univ. dr. Emil Jurcan (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia), pr. conf. univ. dr. Lucian Colda (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia), pr. prof. dr. Florin Botezan (Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia), pr. Ioan Mircea Ghitea (parohia Husasău de Criș, Episcopia Oradiei) și dr. Dragoș Ursu (Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.
De la ora 15.00, s-a derulat sesiunea specială de comunicări, intitulată „Biografii spirituale și represiune politică în România comunistă”. Secțiunea s-a desfășurat în două faze distincte, atât în format fizic, cât și online. Panelul derulat în format fizic a avut loc în Aula „Dumitru Stăniloae”, fiind moderat de către pr. lect. univ. dr. Oliviu Botoi. În cadrul acestuia, au susținut prelegeri următorii participanți: dr. Ioana Ursu, drd. Dan Tudorache, pr. drd. Petru Buran, dr. Silviu Nedelcu, pr. prof. univ. dr. Jan Nicolae, drd. Constantin Ciorea și pr. lect. univ. dr. Oliviu Botoi.
Secțiunea din mediul online s-a desfășurat pe platforma „Zoom”, avându-l ca moderator pe dr. Dragoș Ursu. În cadrul acesteia, au susținut discursuri invitații care, din diferite motive, nu au putut fi prezenți la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, respectiv: Marius Vasileanu, arhim. dr. Casian Rușeț, pr. conf. univ. dr. Lucian Farcașiu, dr. Călin Emilian Cira, pr. prof. Ionuț Aștefănoae, prof. dr. Mihai Neagu și Adrian Nicolae Petcu. Ambele paneluri s-au încheiat prin secțiunile de discuții și întrebări pe marginea studiilor susținute, fiind astfel reliefate anumite concluzii ale subiectelor dezbătute pe parcursul zilei.
Manifestarea va continua duminică, 27 martie, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud, prin oficierea Dumnezeieștii Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare de către Înaltpreasfințitul Părintele Arhiepiscop Irineu, alături de un sobor de preoți și diaconi.