Ediția a X-a a Simpozionului Național de Martirologie

În perioada 5-7 aprilie 2024, va avea loc ediția a X-a a Simpozionului Național de Martirologie, sub genericul „Memorie și rezistență. Ipostaze ale represiunii politice în România contemporană”.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, în perioada 5-7 aprilie 2024, se va desfășura ediția a X-a a Simpozionului Național de Martirologie, sub genericul „Memorie și rezistență. Ipostaze ale represiunii politice în România contemporană”. Evenimentul este organizat de către Arhiepiscopia Alba Iuliei, Muzeul Național al Unirii și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, în parteneriat cu Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud.

Și în acest an, Simpozionul Național de Martirologie reunește, într-o comuniune academică și memorială deopotrivă, istorici, teologi, filologi și cercetători consacrați. Evenimentul va debuta vineri, 5 aprilie, la ora 9.00, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, prin oficierea slujbei de Te-Deum. Apoi, în Aula „Sfântul Simion Ștefan”, va avea loc deschiderea oficială a manifestării. În continuare, se va derula prima parte a sesiunilor de comunicări științifice.

Ulterior, de la ora 13.00, la Sala Unirii din Alba Iulia (Aripa de Nord), va avea loc expoziția „UniVERSURI carcerale: poezia închisorilor comuniste”. Apoi, în intervalul orar 15.00-19.40, va fi organizată ultima parte a sesiunilor de comunicări științifice. Vor prezenta lucrări 18 cercetători preocupați îndeaproape de studierea fenomenului martiric din închisorile comuniste și de cultivarea memoriei victimelor regimului comunist.

Manifestarea academică și duhovnicească va continua sâmbătă, 6 aprilie, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud. Începând cu ora 13.00, așezământul monahal va găzdui o întâlnire de suflet cu Nina Moica, martor al universului carceral comunist. Domnia sa va susține conferința intitulată „Vocea Memoriei”, în prezența elevilor din cadrul proiectului „Poezia - mărturie din temnița comunistă”.

Simpozionul Național de Martirologie se va încheia duminică, 7 aprilie, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud, cu ocazia oficierii Dumnezeieștii Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu.

Share