Ediția a XI-a a Simpozionului Național de Martirologie

În perioada 21-22 martie 2025, în municipiile Alba Iulia și Aiud, va avea loc ediția a XI-a a Simpozionului Național de Martirologie, sub genericul „Comunismul și memoria martirică a Bisericilor”.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, în perioada 21-22 martie 2025, în municipiile Alba Iulia și Aiud, se va desfășura ediția a XI-a a Simpozionului Național de Martirologie, sub genericul „Comunismul și memoria martirică a Bisericilor”. Evenimentul este organizat de către Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, Inspectoratul Școlar Județean Alba și Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud.

Și în acest an, Simpozionul Național de Martirologie reunește, într-o comuniune academică și memorială deopotrivă, istorici, teologi, filologi, sociologi și cercetători consacrați. Evenimentul va debuta vineri, 21 martie, de la ora 9.00, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, prin oficierea slujbei de Te-Deum, în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi”. Apoi, în Aula Mare „Dumitru Stăniloae”, va avea loc deschiderea oficială a manifestării. În continuare, se va derula prima parte a sesiunilor de comunicări științifice, sub genericul „Academica”.

În continuare, de la ora 13.00, în Aula Mare „Dumitru Stăniloae” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, va avea loc lansarea cărții cu titlul „Monahismul ortodox românesc și modernitatea. De la Regulamentele Organice la Decretul 410”, semnat de prof. univ. dr. George Enache, de la Facultatea de Istorie, Filozofie și Teologie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. Lucrarea va fi prezentată de către pr. prof. univ. dr. Jan Nicolae și dr. Dragoș Ursu. Apoi, de la ora 15.00, va avea loc sesiunea de comunicări științifice, în mediul on-line.

Manifestarea academică și duhovnicească va continua sâmbătă, 22 martie, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud, cu secțiunea intitulată „Memoria”. Începând cu ora 13.00, așezământul monahal va găzdui un dublu eveniment cultural-academic de excepție. În prima parte a manifestării, va avea loc lansarea volumului cu titlul „Părintele Liviu Galaction Munteanu. O biografie documentară”, semnat de pr. lect. univ. dr. Răzvan Perșa, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Opera va fi prezentată de dr. Dragoș Ursu.

În a doua parte a manifestării, va avea loc lansarea cărții cu titlul „Reeducare și represiune în comunism. O istorie politică a închisorii Aiud”, semnată de dr. Dragoș Ursu, istoric în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. Lucrarea va fi prezentată de către pr. conf. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier eparhial și cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Evenimentul de sâmbătă se va încheia cu recitalul artistic susținut de elevii din cadrul proiectului „Poezia mărturie din temnița comunistă” (ediția a VI-a).

Share