Ediția a XX-a a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă, organizată în mediul online

Luni, 17 mai 2021, începând cu ora 11.00, a avut loc debutul celei de-a XX-a ediții a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA). Evenimentul, desfășurat în perioada 17-18 mai, sub genericul „Pastorație și misiune în diaspora”, se înscrie în tematica anului 2021, declarat de Patriarhia Română ca An omagial al pastorației românilor din afara României.

Luni, 17 mai a.c., a avut loc debutul celei de-a XX-a ediții a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA). Evenimentul, desfășurat în perioada 17-18 mai, sub genericul „Pastorație și misiune în diaspora”, se înscrie în tematica anului 2021, declarat de Patriarhia Română ca An omagial al pastorației românilor din afara României. De la ora 10.00, în paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de Te-Deum, cu prilejul deschiderii lucrărilor Simpozionului Internaţional.

Având în vedere condițiile speciale actuale privind organizarea evenimentelor care reunesc un număr ridicat de persoane, simpozionul s-a desfășurat în mediul online, pe platforma „Zoom”. Începând cu ora 11.00, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a rostit un cuvânt de deschidere, urmat fiind de prof. univ. dr. Daniel Breaz, Rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, care a rostit la rândul său o alocuțiune cu acest prilej.

În continuare, părintele Viorel Ioniță (Geneva, Elveția), părintele Doru Costache (Sydney, Australia) și părintele decan Mihai Himcinschi au rostit trei prelegeri în acord cu tematica Simpozionului. În după-amiaza zilei, începând cu ora 15.00, a avut loc prezentarea lucrărilor științifice în cadrul a patru paneluri: 1. Diaspora românească și provocările diversității; 2. Acasă în diaspora: Ortodoxia românească de dincolo ca reper identitar și vocație misionară; 3. Pastorația peste hotare: identitate și vocație misionară; 4. „Greu este frumosul”.

La fel ca și în edițiile precedente, Simpozionul organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă reunește nume importante din țară și din străinătate, atât din cadrul cercetării teologice, cât și din domeniul altor discipline socio-umane. Alături de participanții amintiți, îi menționăm pe Hristea Filiótis Vlahávas (Universitatea „Aristotel” din Tesalonic, Grecia), Ioan Cozma (Institutul Pontifical Oriental din Roma, Italia), Maria Chiara Giorda (Universitatea Roma Tre, Italia), Porzia Quagliarella (Universitatea Romano-Catolică din Bari, Italia), Simion Marian (Universitatea Harvard, SUA), Andrian Aleksandrov (Universitatea „Sf. Clement al Ohridei”, Sofia, Bulgaria).

Share