Simpozionul Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA), ajuns la ediția a XXII-a, se desfășoară în perioada 8-9 mai a.c., la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Lucrările Simpozionului au fost deschise luni, 8 mai, prin oficierea slujbei de Te-Deum de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta Facultății. Manifestarea reunește nume importante din țară și din străinătate, atât din cadrul cercetării teologice, cât și din domeniul altor discipline socio-umane.
În perioada 8-9 mai 2023, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, are loc cea de-a XXII-a ediție a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă. Evenimentul, desfășurat sub genericul „Tradiție și creativitate în imnografia Bisericii. Pastorația și asistența persoanelor vârstnice”, se înscrie în tematica anului 2023, declarat de Patriarhia Română ca „An omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „An comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești”. Organizat în format fizic după o pauză de trei ani, Simpozionul găzduit de Facultatea de Teologie Ortodoxă reunește nume importante din țară și din străinătate, atât din cadrul cercetării teologice, cât și din domeniul disciplinelor socio-umane.
Lucrările Simpozionului au fost deschise luni, 8 mai a.c., prin oficierea slujbei de Te-Deum de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta Facultății de Teologie Ortodoxă. La ceremonie au luat parte prof. univ. dr. Daniel Breaz, rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, pr. prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, reprezentanții autorităților județene, distinșii invitați din afara granițelor, precum și numeroși părinți profesori și studenți ai instituției de învățământ teologic universitar din orașul Marii Uniri.
În continuare, de la ora 10.00, Aula „Dumitru Stăniloae” din incinta Facultății a găzduit sesiunea de deschidere, moderată de către pr. prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi. Părintele decan a adresat cuvântul de bun venit, după care a realizat o prezentare succintă a oaspeților și invitaților din afara țării. Apoi, făcând referire la titlul Simpozionului, a reliefat importanța manifestării științifice, în acord cu tematica Anului omagial și Anului comemorativ în Patriarhia Română. În continuare, a luat cuvântul rectorul Universității „1 Decembrie 1918”, prof. univ. dr. Daniel Breaz, care a apreciat prezența numeroasă a participanților de peste hotare, exprimându-și disponibilitatea de a sprijini și pe mai departe această manifestare academică de excepție.
Apoi, au urmat cuvintele de salut ale oficialităților județene. Prefectul Județului Alba, Nicolae Albu, a adresat sincere felicitări organizatorilor acestui eveniment și a subliniat faptul că o asemenea manifestare științifică și teologică nu poate decât să confirme valoarea istorică și culturală a Alba Iuliei și a județului Alba. De asemenea, făcând trimitere la tema din acest an a Simpozionului, domnia sa a remarcat activitatea filantropică rodnică desfășurată în Arhiepiscopia Alba Iuliei. În continuare, Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a subliniat la rândul său importanța lucrării Bisericii în plan social-filantropic. De asemenea, Ion Dumitrel a evidențiat locul aparte pe care Simpozionul Internațional de Știință, Teologie și Artă îl ocupă în rândul manifestărilor culturale desfășurate anual în județul Alba.
Începând cu ora 10.30, Întâistătătorul Eparhiei noastre, Părintele Arhiepiscop Irineu, a rostit cuvântul de deschidere. În acord cu titlul Simpozionului, Ierarhul Alba Iuliei a evidențiat semnificația deosebită a cântărilor bisericești ca parte esențială a cultului divin, îndemnându-i pe cei prezenți să acorde cuvenita cinstire imnografilor și melozilor creștini: „Întreaga învățătură a Bisericii noastre dobândește, prin și în cultul divin, formă imnografică, în care există armonie între cuvânt și melos. Imnele bisericești, conținând texte abundente din Sfânta Scriptură, devin însăși credința ortodoxă cântată. Aceste imne liturgice constituie balsam și mângâiere pentru credincioși, ajutându-i eficient să stabilească sau să restabilească legătura și comuniunea cu Dumnezeu. Iată de ce imnografii și melozii creștini sunt vrednici de pomenirea și de cinstirea noastră. Ei au alcătuit cărțile de cult care reprezintă un tezaur unic, propriu Ortodoxiei. Ne gândim acum la Sfinții Roman Melodul, Andrei Criteanul, Ioan Damaschin, Teodor Studitul și alții. În compozițiile lor, aceștia au sintetizat întreaga doctrină a Bisericii dreptmăritoare, de la cosmologie până la eshatologie sau noua creaţie, împlinită la capătul istoriei”.
De la ora 11.00, în Aula „Dumitru Stăniloae”, a avut loc sesiunea plenară a comunicărilor științifice. În cadrul acestei secțiuni speciale, Mark J. Cherry (Universitatea „St. Edward’s”, Austin, Texas, SUA) a susținut referatul cu titlul „Unmercenary Physicians and the Integrative Vision of Sacramental Therapy”. Apoi, Porzia Quagliarella (Facultatea de Teologie din Puglia, Bari, Italy) a prezentat lucrarea intitulată „Innografia della Chiesa, espressione del dinamismo e della sincroni cità della tradizione”. La final, pr. prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia) a susținut prelegerea cu titlul „Dogmă și doxologie. Rolul și importanța imnologiei în spiritualitatea ortodoxă”.
Sesiunea plenară din prima parte a zilei s-a încheiat printr-un moment muzical tradițional românesc, susținut de studenții Secției de Muzică Religioasă a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cetatea Marii Uniri. În a doua parte a zilei, de la ora 15.00, au avut loc prezentările lucrărilor pe ateliere de lucru, în cadrul cărora invitații au fost distribuiți potrivit preocupărilor și ariilor de cercetare științifică. Manifestarea științifică a fost transmisă și în mediul online, atât pe platforma „Zoom”, cât și prin intermediul paginii de Facebook a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Lucrările Simpozionului vor continua marți, 9 mai, când va avea loc decernarea titlului de Doctor Honoris Causa părintelui prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.