Ediția a XXIII-a a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA), la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia

Simpozionul Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA), ajuns la ediția a XXIII-a, se desfășoară în perioada 13-15 mai 2024, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Lucrările Simpozionului au fost deschise luni, 13 mai, prin oficierea slujbei de Te-Deum de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta Facultății. Manifestarea reunește nume importante din țară și din străinătate, atât din cadrul cercetării teologice, cât și din domeniul altor discipline socio-umane.

În perioada 13-15 mai a.c., la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, are loc cea de-a XXIII-a ediție a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA). Evenimentul, desfășurat sub genericul „Teologie și medicină: dimensiunea bioetică și terapeutică a credinței și a științei”, se înscrie în tematica anului 2024, declarat de Patriarhia Română ca „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”. Simpozionul este organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Alba Iuliei, Secretariatul de Stat pentru Culte și Consiliul Județean Alba.

La fel ca și în edițiile precedente, Simpozionul Internațional de Știință, Teologie și Artă reunește nume importante din țară și din străinătate, atât din cadrul cercetării teologice, cât și din domeniul disciplinelor socio-umane. Invitatul special al ediției din acest an este profesorul francez Jean-Claude Larchet, unul dintre cei mai mari teologi ortodocși contemporani, doctor în Filosofie (1987) al Universității din Nancy și doctor în Teologie (1994) al Universității din Strasbourg. Opera domniei sale însumează o vastă cercetare teologică ce cuprinde peste 30 de lucrări originale pe teme de teologie patristică, dogmatică, morală, bioetică, ecologică și eclesiologică.

Lucrările Simpozionului au fost deschise luni, 13 mai, la ora 9.00, prin oficierea slujbei de Te-Deum de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta Facultății de Teologie Ortodoxă. La ceremonie au luat parte prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet, prof. univ. dr. Daniel Breaz – rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi – decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, distinșii invitați din afara granițelor, alături de care s-au aflat părinți profesori și tineri teologi ai instituțiilor de învățământ teologic din vechea Cetate a Bălgradului și reprezentanți ai autorităților județene.

De la ora 9.30, în Aula „Dumitru Stăniloae” din incinta Facultății, s-a derulat sesiunea de deschidere, moderată de către pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi. Întru început, părintele decan a adresat cuvântul de bun venit oaspeților și invitaților din afara țării, subliniind importanța științifică și duhovnicească a manifestării academice organizate la Alba Iulia. În continuare, a luat cuvântul rectorul Universității „1 Decembrie 1918”, prof. univ. dr. Daniel Breaz, care a apreciat organizarea exemplară a ediției a XXIII-a a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă. Apoi, s-a adresat celor prezenți domnul Nicolae Albu, Prefectul Județului Alba, care a evidențiat rolul deosebit de important pe care ISSTA în deține în rândul evenimentelor cultural-științifice din județul Alba. În continuare, Întâistătătorul Eparhiei noastre, Părintele Arhiepiscop Irineu, a rostit cuvântul de deschidere. Cu acest prilej, Ierarhul nostru a subliniat faptul că Biserica și Medicina sunt două surse care împreună pot fi transformate într-un izvor al tămăduirii.

Apoi, de la ora 10.15, în Aula „Dumitru Stăniloae”, a avut loc sesiunea plenară a comunicărilor științifice. În cadrul acestei secțiuni speciale, prof. univ. dr. Jean Claude-Larchet (Universitatea din Strasbourg, Franța) a susținut referatul cu titlul „Problema suferinței: implicațiile teologice, spirituale și pastorale”. Apoi, prof. univ. dr. Mark J. Cherry (Universitatea „St. Edward’s”, Austin, Texas, SUA) a prezentat lucrarea intitulată „Bioetica creștină și respingerea secularismului: acolo unde este speranță”. În continuare, prof. univ. dr. Adrian Opre (Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca) a susținut prelegerea intitulată „Iertarea și starea noastră de bine: o analiză neuro-psihiatrică”. La final, prof. univ. dr. Porzia Quagliarella (Facultatea de Teologie din Puglia, Bari, Italia) a prezentat referatul cu titlul „Bioetica și darul vieții: cel fel de etică?”.

Sesiunea plenară din prima parte a zilei s-a încheiat printr-un recital muzical, susținut de membrii Corului de tineret al Societății Corale Bisericești „Branko” din Niș (Serbia). În a doua parte a zilei, de la ora 15.00, au avut loc prezentările lucrărilor pe ateliere de lucru, în cadrul cărora invitații au fost distribuiți potrivit preocupărilor și ariilor de cercetare științifică. Referatele au fost prezentate în cadrul celor patru paneluri tematice: (1) Teologia suferinței și știința medicinei duhovnicești; (2) Biserica și Spitalul – pastorația clinică și îngrijirea medicală a bolnavilor; (3) Paradigmele bioeticii creștine într-o societate somatocratică; (4) Art-terapia – terapia prin artă într-o societate tehnicizată. Lucrările Simpozionului vor continua marți, 14 mai. În cadrul evenimentului, la ora 11.00, prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, la propunerea Facultății de Teologie Ortodoxă.

Share