Episcopul Emilian Birdaș, comemorat la Alba Iulia

Marți, 23 noiembrie 2021, la Alba Iulia a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru Episcopul Emilian Birdaș, întâiul ierarh al reînființatei Eparhii a Alba Iuliei.

În data de 23 noiembrie a.c. s-a împlinit un secol de la nașterea Episcopului Emilian Birdaș (23 noiembrie 1921), care a păstorit Eparhia Alba Iuliei între anii 1976-1990. Acest moment deosebit a fost marcat la Alba Iulia printr-o slujbă de pomenire, săvârșită în parcul central din orașul Marii Uniri, unde se află bustul vrednicului Episcop Emilian. La această comemorare au participat clerici și credincioși albaiulieni, evenimentul fiind organizat de către Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei.

Episcopul Emilian Birdaş a păstorit în scaunul chiriarhal din vechea Cetate a Bălgradului timp de 15 ani, perioadă în care s-a ocupat îndeaproape de organizarea noii Eparhii și de reabilitarea locașurilor de închinare, sprijinind totodată restaurarea a numeroase monumente istorice. De numele său sunt legate împliniri deosebite în plan administrativ-gospodăresc, lucru ce l-a aşezat cu dragoste fiască în inimile şi amintirea preoţilor şi credincioşilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei.

Share