Eroii Horea, Cloșca și Crișan, comemorați la Alba Iulia cu prilejul împlinirii a 236 de ani de la martiriu

Cu ocazia împlinirii a 236 de ani de la martiriul eroilor Horea și Cloșca, în municipiul Alba Iulia, a avut loc o ceremonie comemorativă dedicată conducătorilor Răscoalei țărănești din Transilvania de la anul 1784.

Duminică, 28 februarie 2021, la Alba Iulia, s-a desfășurat o ceremonie comemorativă dedicată revoluționarilor Horea, Cloșca și Crișan, conducători ai Răscoalei țărănești din Transilvania de la anul 1784. Astfel, cu prilejul împlinirii a 236 de ani de la martiriul lui Horea și Cloșca, a avut loc, începând cu ora 10.00, la obeliscul din fața Porții a III-a a Cetății Alba Carolina, o manifestare dedicată acestor eroi ai neamului nostru, în cadrul căreia a fost prezentat contextul istoric în care au luptat pentru identitatea și libertatea românilor ardeleni.

În continuare, începând cu ora 12.30, la monumentul de pe Dealul Furcilor din Alba Iulia, a avut loc o slujbă de pomenire pentru eroii Horea, Cloșca și Crișan, oficiată de către un sobor de preoți, în frunte cu părintele Teofil Slevaș, protopop al Alba Iuliei. În continuare, în cadrul unor alocuțiuni, a fost evidențiată importanța sacrificiului celor trei conducători ai Răscoalei de la 1784, după care au fost depuse coroane și jerbe de flori la monumentul închinat lui Horea, Cloșca și Crișan. La eveniment au luat parte oficialități centrale și locale, membri ai Societății cultural-politice „Avram Iancu” – filiala Alba Iulia, precum și un număr restrâns de credincioși.

Share