Eroii neamului românesc, pomeniți în Eparhia Alba Iuliei

Joi, 25 mai 2023, de sărbătoarea Înălțării Domnului – Ziua Eroilor, în toate parohiile din Arhiepiscopia Alba Iuliei a fost oficiată slujba parastasului pentru eroii care s-au jertfit pentru popor, credinţă şi ţară. Astfel, după Sfânta Liturghie, clericii și credincioșii din comunitățile celor zece protoierii s-au rugat împreună, atât în locașurile de închinare, cât și în vecinătatea troițelor și monumentelor special amenajate în fiecare localitate.

În localitatea Ceru Băcăinți, protopopiatul Sebeș, părintele paroh Remus Stoica și părintele Valerian-Ioan Moldovan, preot al parohiei Răcătău cu filiile Bulbuc și Valea Mare (comuna Ceru Băcăinți), au săvârșit slujba parastasului la troița din curtea primăriei Ceru Băcăinți. La eveniment au luat parte credincioșii din cele două parohii, primarul comunei, Ioan Trif, și membrii Consiliului Local.

Eroii neamului românesc au fost cinstiți cu multă evlavie și în parohia Livezile, protopopiatul Aiud. De la ora 12.00, la Monumentul Eroilor situat în fața bisericii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, părintele paroh Răzvan Țârău a oficiat slujba parastasului, după care a săvârșit slujba de sfințire a troiței din vecinătatea locașului de închinare. La final, reprezentanții autorităților locale au rostit mesaje și alocuțiuni prin care au reliefat importanța jertfei eroilor români. De asemenea, elevii unității de învățământ din Livezile au susținut un scurt moment artistic.

În parohia Uioara de Jos, protopopiatul Aiud, preotul paroh Constantin Purcaru a săvârșit o slujbă de pomenire a eroilor din localitate și a tuturor eroilor celor cunoscuți și necunoscuți care s-au jertfit pentru libertatea și unitatea neamului românesc. La eveniment au luat parte credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie oficiată la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Uioara de Jos (orașul Ocna Mureș).

Credincioșii din parohia Ocoliș, protopopiatul Câmpeni, i-au cinstit pe eroii neamului românesc, participând la slujba parastasului, oficiată de la ora 11.30. Comemorarea înaintașilor noștri a avut loc la Monumentul Eroilor situat în vecinătatea sediului primăriei Ocoliș. La final, elevii și preșcolarii din localitate, coordonați de înv. Cătălina Hagău și Ana-Maria Toader, au susținut un scurt moment artistic, intonând cântece patriotice în memoria eroilor căzuți în cele două Războaie Mondiale. La final, părintele paroh Florin Bărbușu a adresat mulțumiri tuturor elevilor și credincioșilor prezenți la acest eveniment, alături de care s-au aflat cadrele didactice ale unității de învățămând din localitate și reprezentanți ai autorităților locale.

Share