Etapa eparhială a Concursul cultural-catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni” a ajuns la final

Familia este un sanctuar, căminul sfânt al tuturor virtuților creștine. Prezența lui Hristos face din ea o „mică biserică” sau „biserica de acasă”, după cum o definește Sfântul Ioan Gură de Aur. Biserica și familia se zidesc reciproc. Părinții creștini sunt cei mai de seamă mijlocitori între Biserică și lume. Acest adevăr îl determină pe părintele Alexander Schmemann să afirme că: „Familia devine prelungirea Bisericii în lume și aducerea lumii în Biserică”.

Devenind părinți, soții primesc de la Dumnezeu darul unei noi responsabilități. Iubirea lor părintească este chemată să devină pentru copiii lor semnul vizibil al iubirii lui Dumnezeu. Rolul familiei în creșterea și educația copiilor este primordial și necesită o atenție deosebită. În familie copiii dobândesc un ritm al vieţii. Devin ordonați și disciplinați, învață să se controleze, să fie atenți la nevoile celorlalți, să iubească și să dăruiască. Pe de altă parte, prin intermediul activităților artistice sau a jocurilor pe care le exercită alături de ceilalți membri ai familiei, dobândesc capacitatea de a se concentra pentru un timp îndelungat asupra unui lucru pe care îl au de făcut. Să nu uităm că şi jocurile copilăreşti cer adesea o atitudine serioasă și respectarea unor reguli. Societatea contemporană secularizată este marcată de o acută criză a familiei. În situația în care familia este afectată și de fenomenul migrației, criza se adâncește mai mult. Cazuri în care copiii sunt lăsați acasă, în grija bunicilor sau a rudelor, iar părinții pleacă la muncă în străinătate pentru un trai mai bun, ne sunt cunoscute tuturor.

Din păcate, copilul care experimentează acest gen de situație nu are multe locuri unde ar putea să se îngrijească și de cele ale sufletului. Biserica, alături de familie și școală, are datoria de a ajuta la crearea unor punți de legătură care să vindece rănile provocate de acest fenomen. Preotul paroh și membrii mai mari ai parohiei ar trebui să fie preocupați de crearea unui climat de încredere pentru un dialog ziditor cu generațiile mai tinere. Înființarea grupurilor parohiale de tineri, organizarea unor centre catehetice și pentru tineret, întâlnirile tematice, implicarea unor specialiști din diferite domenii, organizarea de tabere și pelerinaje sunt doar câteva dintre modalitățile prin care parohia poate veni în întâmpinarea tinerilor pentru a le deschide calea către o înțelegere duhovnicească a vieții și a menirii lor.

La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2021 să fie declarat Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României. Între manifestările culturale şi educaţionale, derulate cu acest prilej, Sectorul teologic-educațional organizează Concursul Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni”. Concursul este alcătuit din 3 secțiuni: literară, artistică și multimedia. Prin intermediul activităților derulate în cadrul proiectelor, a materialelor transmise și a întâlnirilor din mediul online, tinerii participanți au avut bucuria de a comunica și a schimba experiențe cu tineri de aceeași vârstă, care locuiesc în state din vestul Europei și care frecventează una dintre comunitățile parohiale românești din această parte a lumii. Între temele abordate putem enumera cele referitoare la rolul bisericii aici și acolo, la păstrarea tradițiilor și a portului popular românesc, la modul în care sunt serbate marile praznice, la arhitectura lăcașurilor de cult, la relația dintre membrii aceleiași comunități și multe altele.

În Arhiepiscopia Alba Iuliei, concursul s-a desfășurat în cele zece protopopiate ale Eparhiei din județele Alba și Mureș, sub coordonarea Biroului de cateheză parohială. Proiectele au fost realizate în colaborare cu instituțiile de învățământ locale și cu parohii românești din Italia, Germania, Franța, Spania și Irlanda. Deși s-au înscris în competiție un număr de 38 de grupuri catehetice parohiale și școlare, din pricina măsurilor impuse de starea pandemică atât în țară, cât și în țările din vestul Europei, doar 21 dintre ele au ajuns în punctul final.

Acestea au fost alcătuite și implementate de către: parohiile Limba și Șard (protoieria Alba Iulia), parohia Bolintineni (protoieria Târgu-Mureș), parohia Aiudul de Sus (protoieria Aiud), parohiile Bistra Mureșului, Reghin-Apalina, Reghin-Iernuțeni și Rușii-Munți (protoieria Reghin), parohiile Albești, Saschiz și Sighișoara VI (protoieria Sighișoara), parohia Pianu de Sus I (protoieria Sebeș), Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” Luduș, parohiile Iernut II, Valea Largă II, Sărmașu, Șăulia și Zau de Câmpie (protoieria Luduș) și parohiile Delenii, Târnăveni II și Târnăveni III (protoieria Târnăveni).

Punctajele obținute în urma analizei proiectelor scrise, a materialelor multimedia atașate și a impactului benefic produs în cadrul comunității parohiale, au urcat pe prima treaptă a clasamentului proiectul intitulat „O frântură de Românie în fiecare familie creștină”, derulat în Parohia Reghin-Iernuțeni în colaborare cu parohia „Sfânta Lucia” din Veneția, Italia. În preajma datei de 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu va premia toate grupele catehetice înscrise în acest concurs. Aducem mulțumiri și felicitări tuturor celor implicați și ne dorim ca aceste proiecte să reprezinte doar începutul unor frumoase și rodnice cooperări între parohiile ortodoxe din eparhia noastră și cele din diaspora.

Pr. Cristian Rațiu

Share