Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, marți, 18 martie a.c., Grupul catehetic al parohiei Reghin – „Sfântul Ioan Botezătorul” a organizat, la biblioteca municipală, evenimentul cultural „Căutarea credinței în anii comunismului. Tinerii Rugului Aprins – modele spirituale pentru secolul XXI”. În cadrul acestui eveniment 170 de elevi de la Liceul ,,Lucian Blaga” și Colegiul ,,Petru Maior” din municipiu, însoțiți de către profesorii de religie și alte cadre didactice, au avut posibilitatea să aprofundeze aspecte istorice, culturale și spirituale, ce conturează acest an omagial ca „recunoștință față de înaintași” și ca „reflecție asupra rolului Bisericii noastre în viața poporului român”, așa cum sublinia Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
În acest sens, la începutul întâlnirii, prof. dr. Florin Bengean, managerul bibliotecii municipale, a reiterat misiunea cultural-religioasă și rolul providențial al slujirii Patriarhului Miron Cristea, ca „om al locului” ce a păstrat vie, prin Mănăstirea Toplița, conștiința identității și a credinței neamului românesc. A urmat conferința propriu-zisă susținută de către istoricul și teologul dr. Dragoș Ursu, cunoscut cercetător al vieții duhovnicilor și mărturisitorilor sfinți care au pătimit în perioada comunistă. Astfel, domnia sa a expus mai multe modele de tineri mărturisitori, cu preponderență membri ai grupului mărturisitorilor din mișcarea isihastă „Rugul Aprins”, dar și exemplul de răbdare și credință al doamnei Nina Moica, originară din municipiul Reghin, care a fost arestată și condamnată în perioada anilor de liceu, ca deținut politic.
În ultima parte a evenimentului, a avut loc o sesiune de întrebări, prilej cu care distinsul nostru invitat a oferit răspunsuri elevilor prezenți, care au exprimat diverse curiozități legate de modul în care era percepută libertatea și religiozitatea în perioada regimului ateu. Această întâlnire de suflet – ca parte a proiectului catehetic parohial„Centenarul Patriarhiei Române – sărbătoarea jertfei sfinților români și prilej de recunoștință al tinerilor mărturisitori” – a oferit celor prezenți șansa de a redescoperi măreția jertfei mărturisitorilor, care, prin credință și demnitate creștină, au rezistat în fața opresiunii, devenind icoane ale veșniciei și modele autentice pentru creștinii contemporani.
Coordonator proiect catehetic,
Preot Vasile Valentin Gherman