Eveniment dedicat preotului mărturisitor Mihail Grecu, desfășurat în parohia Deda

În data de 25 martie 2025, Parohia Ortodoxă Deda a fost gazda unui eveniment comemorativ deosebit, dedicat preotului Mihail Grecu, unul dintre clericii mărturisitori în detenția comunistă. Activitatea s-a derulat după oficierea Sfintei Liturghii, în proximitatea mormântului preotului mărturisitor, aflat în curtea bisericii parohiale, fiind organizată în contextul „Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române” și al „Anului comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”.

Manifestarea, desfășurată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost una de suflet pentru toți participanții: credincioși, oameni de cultură, copii ai centrului cultural-catehetic din parohie și reprezentanți ai Primăriei Deda. Momentul omagial a debutat cu slujba parastasului, după care am rostit un discurs despre viața preotului Mihail Grecu, slujitor în parohia Deda timp de 29 de ani (1927-1956), evocând și perioada anilor 1957-1964, petrecută de preotul Mihail în închisoare.

În continuare, primarul comunei Deda, doamna Lucreția Cadar, a rostit o alocuțiune în care a subliniat importanța Anului omagial 2025 pentru comunitatea din Deda, amintind și câteva date semnificative despre slujitorii pe care parohia Deda i-a avut de-a lungul timpului. La finalul întâlnirii, toți participanții au primit câte un mic dar, în amintirea preotului Mihail Grecu, oferit de către credincioșii din parohie botezați de către preotul Mihail.

*

Născut la 19 ianuarie 1901 în comuna Lunca Mureșului din județul Alba, tânărul Mihai Grecu urmează școala primară în localitatea de baștină și, de asemenea, liceul la Aiud. Apoi, frecventează cursurile Academiei Teologice Ortodoxe din Cluj. Este hirotonit preot la 13 noiembrie 1927 de către episcopul Nicolae Ivan. Preotul Mihail Grecu a fost numit, în anul 1927, la Parohia Ortodoxă Deda, unde își va desfășura activitatea timp de 29 de ani. În timpul pastorației sale, biserica suportă o restaurare exterioară în anul 1937. În 1955, a fost achiziționat un clopot pentru biserică și o icoană argintată, în 1940 fiind intabulată și casa parohială. În anul 1956, preotul Mihail Grecu este arestat politic și condamnat la 12 de ani de închisoare.

A fost întemnițat la Penitenciarul Aiud între anii 1957-1964. Alături de el, au fost întemnițați mai mulți credincioși din Deda și împrejurimi. Eliberat în 1964, își continuă activitatea pastorală în parohia Jidvei, protopopiatul Blaj, până la pensionare, în anul 1975, după care se mută cu familia în orașul Brașov. Trece la cele veșnice în data de 4 mai 1977, la vârsta de 75 de ani. Slujba înmormântării s-a desfășurat în incinta bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Deda, după care trupul i-a fost așezat în mormântul din curtea bisericii. Preotul Mihail Grecu, mărturisitor în detenția comunistă, a dus o luptă susținută pentru cauza învățământului și păstrarea credinței ortodoxe strămoșești.

Preot paroh Gabriel Călin Farcaș

Share