În seara zilei de joi, 3 iulie 2025, Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț a găzduit un eveniment cultural-duhovnicesc deosebit. În contextul manifestărilor organizate cu prilejul proclamării locale a canonizării Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț, a avut loc lansarea celor două volume intitulate „Părintele Dometie Manolache – de la naștere la canonizare”, apariții editoriale dedicate vieții și activității celui care a fost duhovnic și povățuitor al obștii Mănăstirii Râmeț în perioada 1959-1975. Cele două volume, tipărite de curând la Editura Reîntregirea a Arhiepiscopiei Alba Iuliei, sunt rodul colaborării dintre pr. lect. univ. dr. Răzvan Perșa, cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. conf. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Eparhiei Alba Iuliei și cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, și dr. Ioan-Daniel Manolache, membru al familiei „Apostolului moților”. Pentru a aduce la lumină detalii inedite privitoare la viața și activitatea Sfântului Dometie, au fost cercetate nu mai puțin de 13 fonduri arhivistice din întreaga țară. De asemenea, de o importanță deosebită au fost mărturiile celor care l-au cunoscut în mod direct pe Sfântul Cuvios Dometie, respectiv corespondența cu membrii familiei.
Evenimentul a fost moderat de către arhid. conf. univ. dr. Răzvan Brudiu, decan interimar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Acest moment de suflet a reunit clerici din întreaga Eparhie, obștea Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț și numeroși credincioși dreptslăvitori. În prima parte a manifestării cultural-editoriale, a luat cuvântul pr. lect. univ. dr. Răzvan Perșa care a subliniat conținutul bogat al operei: „Nu este doar un volum de documente administrative, ci un volum care ne arată, la urma urmei, apropierea totală față de un sfânt contemporan care, iată, a umblat și a trăit în vremurile în care foarte mulți au trăit din această obște monahală. Ne arată o proximitate față de sfințenie. Sunt foarte multe exemple legate de educația familiei, de virtutea sau «arta» – cum o numește Părintele Dometie – educării copiilor. A fost foarte dificil pentru noi, pentru că sunt foarte multe fonduri arhivistice; Părintele a avut o activitate nu doar în Transilvania, ci a fost în cel puțin șase mănăstiri. Cel mai greu a fost să ne oprim din cercetare, pentru că pe viitor se vor descoperi foarte multe documente, foarte multă corespondență, pentru că există foarte multă lume care a fost ajutată de către Sfântul Dometie și va fi un aflux în ceea ce privește mărturiile reale despre sfințenia și activitatea sa”.
Dr. Ioan-Daniel Manolache, în calitate de membru al familiei Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv, a punctat rolul exponențial pe care l-au avut mărturiile familiale în ceea ce privește întocmirea celor două volume dedicate „Apostolului moților”: „Această apariție editorială este extrem de importantă, întrucât reunește atât perspectiva familială, cât și perspectiva academică. Personal, încă de mic l-am «cunoscut» pe Părintele Dometie, din numeroasele mărturii pe care le-am aflat de la tatăl meu, de la bunicul meu – care a fost frate cu Părintele Dometie – și de la ceilalți membri ai familiei care au avut privilegiul să-l cunoască în mod direct. Frații familiei Manolache au fost foarte apropiați. Deseori, Părintele Dometie i-a invitat pe membrii familiei să viziteze Mănăstirea Râmeț și să petreacă aici timp prețios, atât pe timp de iarnă, cât și în perioada verii. Nădăjduim ca, prin noi, membrii familiei Părintelui Dometie, întreaga Biserică să se bucure de mărturiile pe care le avem și pe care le-am păstrat cu sfințenie”.
Pr. conf. univ. dr. Oliviu Botoi a reliefat, în calitate de co-autor, bogăția impresionantă a conținutului operei lansate de curând la Editura Reîntregirea: „Cele două volume conțin o viață documentată a Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț, avânt la bază sute de documente de arhivă consultate atât în arhivele centrelor Eparhiale, cât și în arhivele Statului, precum și o serie de documente inedite din corespondența Sfântului Dometie cu membrii familiei sale. Dintre documentele inedite, aș putea enumera în mod special scrisorile adresate surorii sale, Maicii Eudoxia, în care observăm un veritabil conținut teologic în care Părintele Dometie vorbea despre viața monahală, o teologie cu nimb mistic în care ne relata experiențe mistice inedite legate de rugăciune, de postire și de viața duhovnicească. Observăm, de asemenea, o râvnă în ceea ce privește dragostea pe care o avea față de monahism și, nu în ultimul rând, acea latură sensibilă a vieții și a sufletului Părintelui Dometie prin care își manifesta empatia față de toți cei care sufereau. Din acest motiv, Sfântul Sinod a hotărât ca «Apostolul moților» să poarte apelativul de «Sfântul Dometie cel Milostiv»”.
În continuare, pr. conf. univ. dr. Oliviu Botoi a prezentat albumul intitulat „Astru neapus deasupra Apusenilor. Desăvârșire întru sfințenie: Dometie de la Râmeț”. Lucrarea a fost coordonată de monahia Cipriana Tănase, care a prezentat principalele particularități ale operei. Albumul reflectă personalitatea Sfântului Cuvios Dometie prin intermediul evocărilor celor care l-au cunoscut și surprinde, prin fotografii și documente de arhivă, aspecte referitoare la activitatea fostului duhovnic al Mănăstirii Râmeț, precum și evenimente care s-au desfășurat la așezământul monahal din Munții Trascău după trecerea sa la Domnul. Apoi, a fost semnalată apariția unui viitor volum ce va fi dedicat în exclusivitate operei Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț, care va vedea lumina tiparului la Editura Reîntregirea din Alba Iulia în toamna acestui an.
În ultima parte a evenimentului, s-a adresat celor prezenți arhim. Antonie Kătinean, duhovnicul Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț, care a remarcat personalitatea duhovnicească a Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv. În încheiere, stavrofora Apolinaria Barb, stareța Mănăstirii Râmeț, a reliefat virtuțile alese care au împodobit viața și activitatea „Apostolului moților”: „Având inima plină de bunătate, de dragoste de Dumnezeu și de oameni, Sfântul Dometie a fost considerat ca un avvă din Pateric, înnobilându-și sufletul și mintea cu virtuțile mântuitoare, slujind lui Dumnezeu cu râvnă și devotament, așa încât era mistuit de dorul după Împărăția lui Dumnezeu. A fost un vas ales al Sfântului Duh, un vestit preot misionar și o floare de mare preț a monahismului nostru românesc. A trăit în simplitate și smerenie, fără să se afirme cu darurile și virtuțile sale alese, de bun predicator, povățuitor, trăitor intens al dumnezeieștilor Scripturi și cu multă știință de carte. În anul 1975, vrednicul de pomenire Mitropolitul Antonie Plămădeală, prietenul și colegul de studenție al Sfântului Dometie, remarca în necrologul ce i l-a dedicat: «Părintele Dometie Manolache a fost un mare duhovnic, plecat prea devreme și aproape canonizat de cei care l-au cunoscut»”.