La data de 11 iunie 2023, în prima Duminică după Rusalii, credincioșii parohiei Băița, protopopiatul Reghin, au sărbătorit 40 de ani de la sfințirea bisericii. Sute de credincioși, fii ai satului întorși pe plaiurile natale, dar și locuitori ai comunei Lunca și din împrejurimi, s-au adunat la biserica ortodoxă din sat pentru a-L preaslăvi pe Bunul Dumnezeu la ceas de sărbătoare. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită în sobor de preoți, în frunte cu părintele Oliviu Botoi, consilier cultural al Eparhiei Alba Iuliei – de asemenea, fiu al satului –, a răsunat în biserica neîncăpătoare și înafara zidurilor acesteia, pentru toți cei adunați la rugăciune.
Răspunsurile la strană au fost date de un cvartet de voci îngerești compus din membri ai Coralei „Armonia” din Constanța, care, împreună cu îndrăgitul bariton Alexandru Chiriac, au oferit spre audiție și un recital de pricesne și cântece bisericești. Totodată, atmosfera de rugăciune a fost întregită și de vocile suave ale tinerelor talente Amalia Țuțuruga și Alexandra Biriș, care de asemenea, au interpretat o serie de pricesne la momentul împărtășirii credincioșilor, unde câteva zeci de copii s-au apropiat pentru a primi Sfânta Euharistie.
După cuvântul de învățătură al părintelui Oliviu Botoi, am adus laudă și mulțumire Bunului Dumnezeu pentru harul revărsat asupra comunității. În continuare, am adresat alese mulțumiri doamnei Mara Togănel, prefect al județului Mureș, domnului primar Teodor Vultur, partener oficial al evenimentului împreună cu Consiliul Local al Primăriei Comunei Lunca, domnilor Stelian Doru Cătană și David Todoran, membri ai Adunării Eparhiale, precum și distinselor oficialități prezente la sărbătoarea băișenilor. Apoi, a fost săvârșită slujba Parastasului în memoria tuturor preoților slujitori ai sfântului locaș și a ctitorilor bisericii, după care, din nou, au încântat auzul celor prezenți membrii Coralei „Armonia”.
Construcția noii biserici din Băița a început în anul 1976, prin jertfa preotului Valeriu Velcherean, cu mari eforturi, pe o fundație deja existentă, ridicată în 1946. Ulterior, lucrările s-au încheiat în 1979, prin contribuția oamenilor de bine din sat. Biserica a fost împodobită cu pictură între anii 1981-1983. Slujba de sfințire a bisericii a fost săvârșită de către Episcopul Emilian Birdaș, înconjurat de un sobor de preoți, în prezența a sute de credincioși, la data de 19 iunie 1983. În ultimii ani, cu ajutorul Domnului, ajutat fiind de bunii credincioși, am demarat și coordonat numeroase reparații și lucrări majore costisitoare, datorită dimensiunilor mari ale bisericii, de peste 300 metri pătrați. Astfel, în anul 2020, s-a vopsit acoperișul pentru a rezista la intemperii. În 2021, s-au schimbat cele 50 de geamuri cu termopane, iar în anul 2022 s-a introdus încălzirea prin pardoseală.
Acum, la 40 de ani de la sfințirea bisericii, ne bucurăm de acest dar pentru comunitate, de sfântul locaș de rugăciune pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu și al oamenilor harnici și iubitori de cele sfinte, încercăm să-l păstrăm ca o corabie măreață care să ne aducă la limanul mântuirii.
Pr. paroh Vasile Antoniu Rusu