Eveniment solemn dedicat împlinirii a 102 ani de la hotărârea privind convocarea Marii Adunări Naționale la Alba Iulia

Clopotele bisericilor românești au bătut de 102 ori în ziua de 20 noiembrie 2020, începând cu ora 16:00, în amintirea hotărârii ca Marea Adunare Națională să fie convocată la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918.

Și în acest an, data de 20 noiembrie a fost marcată solemn la Alba Iulia în cadrul unui eveniment omagial desfășurat în fața Sălii Unirii. În această zi din anul 1918, mai marii națiunii noastre au luat hotărârea ca Marea Adunare Națională să fie convocată la Alba Iulia. Astfel, în amintirea acelui eveniment istoric și a celor care au fost desemnați să participe la Marea Adunare Națională, unde a fost hotărâtă soarta națiunii din Transilvania, vineri, 20 noiembrie, începând cu ora 16.00, clopotele tuturor bisericilor românești au răsunat de 102 ori, cu prilejul împlinirii a 102 ani de la acel moment. La evenimentul de față – intitulat generic „Patria recunoscătoare – Clopotele Întregirii” – au luat parte numeroase oficialități centrale și locale, alături de care s-a aflat părintele Oliviu Botoi, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

În semn de respect pentru reprezentanţii cercurilor electorale, breslelor, reuniunilor, cultelor bisericești, gărzilor naționale, presei, precum şi pentru toți românii de rând convocaţi pentru Adunarea din 1 Decembrie 1918, Nicolae Albu, prefectul județului Alba, Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, și Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia, au depus câte o jerbă de flori la cele două plăci memoriale cu numele bravilor noștri înaintași, amplasate pe clădirea Sălii Unirii. De asemenea, evenimentul a fost marcat pe întreg teritoriul judeţului Alba prin depunerea unor coroane de flori, simultan, la ora 16.00, în locurile unde, în anul 2018, în bătaia clopotelor, au fost dezvelite la 100 de ani de la momentul în care Consiliul Național Român Central a anunțat convocarea la Alba Iulia, plăcuţe omagiale.

 

Share