Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, în perioada 10-13 aprilie 2025, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, organizează o serie de evenimente cultural-artistice de excepție, în contextul Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române. Manifestările vor avea loc în municipiul Alba Iulia, Cetatea gloriei lui Mihai Viteazul.
Până în prezent, acesta este singurul proiect organizat de o instituție de cultură din România, care este dedicat celebrării unui secol de existență a Patriarhiei Române. Evenimentele vor avea ca scop consolidarea legăturilor dintre spiritualitatea și cultura românească. Proiectul cuprinde teme esențiale ale tradiției ortodoxe românești, într-o serie de manifestări cultural-artistice deosebite care vor îmbina muzica, filmul, turismul cultural și spiritualitatea.
Programul evenimentelor este următorul:
● Joi, 10 aprilie 2025, ora 18.00: Concert de muzică bizantină și muzică sacră susținut de Ribale Wehbé, interpretă libaneză de muzică tradițională și religioasă, născută în Beirut. Evenimentul va avea loc la Sediul Administrativ al Județului Alba, fiind o oportunitate rară de a asculta muzică bizantină autentică, interpretată cu sensibilitate și profunzime;
● Vineri, 11 aprilie 2025, ora 16.00: Prezentarea lucrării și vernisajul expoziției de artă fotografică „Mănăstirile și schiturile din Arhiepiscopia Alba Iuliei”, realizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei. Evenimentul va avea loc la Sediul Administrativ al Județului Alba și va oferi o imagine detaliată asupra istoriei și importanței monahismului din această regiune, precum și o invitație de a descoperi așezămintele călugărești din județul Alba;
● Sâmbătă, 12 aprilie 2025, ora 18.00: Difuzarea filmului documentar „Istoria Patriarhiei Române 1925-2025”, realizat de TRINITAS TV, care va fi proiectat, de asemenea, la Sediul Administrativ al Județului Alba. Acest film documentar va aduce în prim-plan momentele definitorii ale evoluției Patriarhiei Române de-a lungul unui secol de existență, punând accent pe importanța acesteia în viața spirituală și culturală a României.
● Duminică, 13 aprilie 2025, ora 18.00: Concertul de pricesne „Credință și unire”, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Acesta va aduce pe aceeași scenă o serie de ansambluri corale consacrate și invitați deosebiți, precum: Corul de copii „Theotokos”, dirijat de către pr. asist. univ. drd. Călin Bulac, pr. Doru Gheaja, Grupul coral „Cantores Domini” al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, Anamaria Marti, Roxana Reche, Ioana Breda Morar, Nicolae Plută, Dorina Narița, Floricica Moga, Grupul vocal tradițional „Muguri de Tezaur” și Leontina Fărcaș, acompaniați de Orchestra Română de Folclor, dirijată de Alexandru Pal. Evenimentul va fi prezentat de Iuliana Tudor, realizator TVR. Concertul va reprezenta un adevărat omagiu adus tradițiilor ortodoxe, fiind o celebrare a unității naționale și spirituale, dar și un moment deosebit în care muzica și cântul religios se vor împleti cu emoția colectivă a celor prezenți. Biletele de acces, în valoare de 35 de lei, sunt disponibile la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.
Acest proiect cultural-artistic va reprezenta o celebrare veritabilă, în contextul împlinirii unui secol de existență a Patriarhiei Române, care va spori înțelegerea publicului larg asupra legăturii dintre religie, tradiție și identitatea națională. De asemenea, evenimentele vor constitui o ocazie unică de a onora trecutul, dar și de a sedimenta valorile fundamentale ale credinței ortodoxe românești. Considerăm că aceste manifestări vor rămâne în memoria colectivă ca un simbol al unității Bisericii Ortodoxe Române, aducând cuvenitul omagiu la împlinirea unui secol de activitate a Patriarhiei Române.
Sursă și foto: Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba