Duminică, 7 martie a.c., la orele după-amiezii, copiii și tinerii din parohia Delenii și-au dat întâlnire, în mod virtual, cu noii lor prieteni din Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Lucia” – Veneția I (Italia) pentru a-și uni glasurile, în duh de rugăciune și cântare, aducând un omagiu tuturor femeilor – mame, bunici, fiice, surori și soții deopotrivă, din cele două parohii înfrățite în cadrul Concursului Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni”.
În debutul întâlnirii, cele două grupuri de artiști au făcut cunoștință, prin intermediul preoților parohi, respectiv părintele protopop Avram Matei, de la Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Lucia” – Veneția I și Pr. Silviu Jimborean, de la Parohia Ortodoxă Delenii, care au realizat prezentări ale comunităților pe care le păstoresc. Astfel, auditoriul a avut ocazia de a cunoaște informații interesante și utile cu privire la istoricul și caracteristicile comunităților în care cele două parohii își desfășoară misiunea, punctele forte și provocările specifice, prezentarea copiilor și a colaboratorilor celor două parohii, precum și a activităților pe care acestea le derulează în beneficiul enoriașilor, de la mic la mare.
Ulterior, a urmat programul cultural-artistic de excepție, în cadrul căruia cele două grupuri de copii și-au împărtășit reciproc emoțiile și bucuria pregătirii celor mai alese „buchete” de cântece, poezii, eseuri și imne religioase, spre a le dărui femeilor, mamelor și Maicii Domnului, aplauzele răsunând din belșug după fiecare reprezentație. Evenimentul s-a desfășurat pe platforma Zoom, iar transmisiunea live a acestuia a avut loc și pe grupul catehetic al parohiei Delenii, pentru a putea fi vizionat și de mamele și bunicuțele care au așteptat nerăbdătoare să culeagă rodul pregătirii intense a micilor artiști. La finalul evenimentului, copiii din parohia Delenii au lansat baloane în culorile drapelurilor României și Italiei, ca semn al prieteniei și respectului față de puternica legătură care îi leagă de cei din comunitatea ortodoxă din Veneția I, respectiv rădăcina roditoare din glia neamului românesc.
Luni, 8 martie 2021, s-a derulat cea de-a IV-a ediție a programului de vizite pastorale „Bunicii comunității”, în cadrul căruia un grup de copii, însoțiți de părintele paroh și de doamna educatoare Camelia Madac, a vizitat vârstnicii suferinzi care nu mai au posibilitatea participării active în viața comunității și a Bisericii din pricina diverselor afecțiuni medicale aflate în stadii avansate cu care au fost diagnosticați. Micii musafiri au oferit gazdelor daruri confecționate de ei în cadrul atelierului de creație hand-made derulat în acest sens, câte un „mănunchi” de cântece și poezii dedicate mamei și primăverii, iconițe și cărți de rugăciuni, dar și mângâieri sufletești prin intermediul urărilor inocente și pline de speranță. Programul de vizite pastorale duce mai departe tradiția cercetării persoanelor aflate în nevoi și suferință. Cu prilejul acestor vizite pe care le primesc din partea copiilor, vârstnicii au ocazia de a-și abate gândurile de la necazurile și suferințele prin care trec, încărcându-se, chiar și preț de câteva minute, cu energia și starea de bine pe care cei mici le transmit într-un mod atât de plăcut și miraculos. Nu în ultimul rând, activitatea se dorește a fi o mângâiere pentru bunicuții parohiei care, copleșiți de bătrânețe, neputințe și de suferințe, „rupți” de mediul lor obișnuit, ajung să fie uitați de comunitate, în special de tineri.
Pr. Silviu Jimborean