Evenimentul intitulat „Zilele artei bizantine”, desfășurat la Alba Iulia

Duminică, 26 septembrie 2021, la Alba Iulia, s-au desfășurat activitățile dedicate evenimentului intitulat „Zilele artei bizantine”. Programul manifestării a debutat la ora 8.30, cu slujba Utreniei și a Dumnezeieștii Liturghii, oficiate la Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia, în cadrul cărora răspunsurile au fost oferite de către Grupul „Sfântul Ioan Damaschin” din Cluj-Napoca, coordonat de către lect. univ. Sorin Albu. Din soborul slujitor au făcut parte cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, precum și slujitori ai catedralei arhiepiscopale.

În continuare, de la ora 14.00, la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia, a avut loc un atelier de mozaic. Mai apoi, de la ora 16:00, la Muzeul icoanei și al cărții vechi din Alba Iulia, Museikon, a avut loc o expoziție de artă bizantină, în cadrul căreia au fost vernisate o parte dintre lucrările secției de Artă sacră din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Activitățile s-au încheiat cu slujba Vecerniei și a Paraclisului Maicii Domnului, oficiate la Catedrala Reîntregirii începând cu ora 18.00, la care, de asemenea, răspunsurile au fost oferite de grupul „Sfântul Ioan Damaschin” din Cluj-Napoca.

Manifestarea, aflată la ediția a XVII-a, se desfășoară în decursul a patru zile. Evenimentul „Zilele artei bizantine” a debutat vineri, 24 septembrie, printr-un atelier de mozaic derulat la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca, urmat de o expoziție de artă care a avut loc la subsolul bisericii „Învierea Domnului” din municipiul Cluj-Napoca. De asemenea, sâmbătă, 25 septembrie, evenimentul a fost derulat la Primăria Municipiului Mediaș. Activitățile manifestării se vor încheia mâine, la Deva, unde va avea loc o expoziție de artă sacră și un concert de muzică bizantină.

„Zilele artei bizantine” se desfăşoară sub îndrumarea lect. univ. Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Lucrările realizate de către studenții secției de Artă sacră, specifice tradiției ortodoxe bizantine, sunt executate în tehnica mozaicului, sub atenta coordonare și îndrumare a prof. Sorin Albu. Operele studenților sunt de diferite dimensiuni, fiind realizate în funcție de abordarea fiecăruia în parte.

Lucrările vernisate sunt executate doar cu piatră naturală, în vederea recuperării unei vechi tradiții și a revitalizării unui tip de artă care s-a pierdut pe teritoriul României. Totodată, se încearcă obținerea din partea tinerilor a entuziasmului și a participării lor sincere la dezvoltarea și promovarea acestei specializări. Specializarea Artă sacră din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia este unică în țară, fiind înființată recent, în toamna anului 2018, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu.

Share