Explorând frumusețea naturii: povestea primei săptămâni din „Aventurile copilăriei”

Copiii ocrotiți în centrele educaționale din cuprinsul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei au luat parte, în perioada 9-13 mai, la activități dedicate cunoașterii mediului înconjurător. În derularea acestor proiecte, copiii au reușit să își însușească mai multe cunoștințe, priceperi și deprinderi legate de îngrijirea mediului, în vederea protejării și conservării resurselor naturale. În acest fel, tinerii au învățat despre responsabilitatea individuală în îngrijirea mediului înconjurător și despre impactul pe care îl avem asupra lumii în care trăim.

Activitățile de conectare cu mediului înconjurător au fost esențiale în procesul de conștientizare a acestor realități. Întâlnirile, dezbaterile și jocurile desfășurate i-au inițiat pe copii în asumarea responsabilității și a grijii față de mediul înconjurător, oferindu-le oportunități de dezvoltare socială, de menținere a sănătății fizice și de relaxare. Cei mici au demonstrat că vârsta nu reprezintă un obstacol în luarea inițiativei pentru a face o diferență pozitivă în lumea în care trăim. Ei au devenit modele de urmat și ne-au inspirat pe toți să acționăm pentru a proteja natura.

Părintele George Mateș, preot coordonator al Așezămintelor sociale „Sfânta Filofteia” din Silivaș și „Sfântul Nectarie” din Vama Seacă, a descris modul în care au fost organizate evenimentele din această săptămână: „Copiii au fost instruiți cu privire la acţiunile care pot dăuna mediului înconjurător și, de asemenea, li s-a insuflat dragostea şi aprecierea pentru natură. Prin Proiectul «Cum să ajungi la mine acasă?» s-a dorit familiarizarea copiilor cu conceptul de hartă și evidențierea scopurilor în care o putem folosi, dar și dezvoltarea capacităţii de observație”.

În cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei funcționează, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, 18 Case de Tip Familial și Centre de Plasament, 15 Centre de zi și 15 Centre „Educație spre Vocație”. Aceste așezăminte își desfășoară activitatea sub administrarea organizațiilor nonguvernamentale eparhiale, finanțate din fonduri proprii, în parteneriat cu autoritățile publice județene și locale.

Biroul de Presă al Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia

Share