Expoziție iconografică aparținând artistului Florin Poenariu, vernisată la Museikon

Miercuri, 15 iunie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul icoanei și al cărții vechi, Museikon, din Alba Iulia, a avut loc vernisajul expoziției iconografice cu titlul „Tezaur uman viu”. În cadrul evenimentului au putut fi admirate icoane ale artistului Florin Poenariu din Laz, expoziția fiind deschisă publicului în perioada 15 iunie - 31 iulie. La eveniment au fost prezenți numeroși invitați, printre care s-au aflat academicianul Marius Porumb, renumit critic și istoric al artei românești, membru titular al Academiei Române începând cu anul 2009, prof. univ. dr. Ilie Moise, din cadrul Institutului de Cercetări Socio-Umane din Sibiu, și pr. prof. univ. dr. Jan Nicolae, cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie din Alba Iulia.

Iconarul Florin Poenariu este consacrat și recunoscut atât în țară, cât și în afara granițelor, anul acesta fiind elogiat în mod deosebit pe plaiurile natale. „Familia Poenarilor”, din care face parte și artistul Florin Poenariu, prezintă o tradiție multiseculară cu o activitate neîntreruptă până în prezent. Creațiile sale sunt încadrate de rame sculptate de iconar, cu motive decorative caracteristice sculpturii populare în lemn. Picturile sunt fidele tradiției iconarilor din Laz, artistul Florin Poenariu îmbogățind repertoriul iconografic decorativ. Acesta utilizează pentru suportul picturii sticla de manufactură care generează lumini nebănuite, precum în vechile icoane pictate pe sticlă de glăjărie.

În discursul rostit cu acest prilej, pr. prof. univ. dr. Jan Nicolae a elogiat activitatea deosebită a artistului Florin Poenariu: „Această expoziție reflectă modul în care credința puternică a țăranului transilvănean a biruit, pentru că vigoarea unui neam de iconari care ajunge la a opta generație vorbește despre modul în care «credința pictează icoanele în biserici», după cum afirma poetul Mihai Eminescu. Toți iconarii din «Familia Poenarilor» au fost oameni ai bisericii și ai credinței, oameni care au cântat la strana bisericii, unde au învățat credința. Astfel, Dumnezeu a rânduit ca din rândul lor să se «ridice» iconari. Pentru mine, toate aceste generații reprezintă o «procesiune de iconari» care se împărtășesc din slava lui Dumnezeu”.

Satul Laz (jud. Alba) este un faimos centru artistic de iconari, întemeiat în secolul al XVIII-lea de unul din strămoșii lui Florin Poenariu, Savu Poenariu. Vreme de opt generații, acest neam de artiști a împodobit numeroase biserici din toate colțurile Transilvaniei. De asemenea, numeroase cruci și icoane ale iconarilor din Laz sunt identificate în matrimoniile iconografice ale muzeelor și ale bisericilor de pretutindeni, dar și în Sfântul Munte Athos. În prezent, artistul Florin Poenariu armonizează și sintetizează această artă a Lazului, având ambiția să ducă mai departe arta neamului său.

Share