În după-amiaza zilei de 6 mai a.c., Muzeul icoanei și al cărții vechi (Museikon) din Alba Iulia a găzduit vernisajul unei expoziții iconografice dedicate Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Manifestarea a fost organizată la inițiativa lect. univ. dr. Simona-Teodora Roșca-Neacșu, cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia (secția Artă sacră).
Vineri, 6 mai 2022, la Muzeul icoanei și al cărții vechi (Museikon) din Alba Iulia, a avut loc vernisajul expoziției cu titlul „De la Cavalerul Trac la Sfântul Gheorghe. Iconografia eroică: arhetipul eroului și sfântului”. Evenimentul a avut loc începând cu ora 17.00, fiind prezentat de către Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, pr. prof. univ. dr. Jan Nicolae, titularul catedrei de Omiletică și Catehetică a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, lect. univ. dr. Simona-Teodora Roșca-Neacșu, cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia (secția Artă sacră), și Elena Cucui, muzeograf și istoric în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.
Expoziția se va desfășura până în data de 10 iunie, fiind propusă Muzeului Național al Unirii de către doamna Simona-Teodora Roșca-Neacșu în continuarea unui proiect inițiat anul trecut, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. Vernisajul prezentării a urmărit introducerea într-un „dialog” de antropologie culturală a câtorva piese de artă, respectiv a Cavalerului Trac din colecția Muzeului Național al Unirii și a icoanelor pe sticlă realizare de către Simona-Teodora Roșca-Neacșu.
Lucrările, inspirate din iconografia transilvăneană a secolelor XVIII-XIX, sunt pictate în tehnica tempera, cu foiță de aur și argint, reinterpretând motive artistice din numeroase centre ale picturii pe sticlă: Nicula/Gherla, Șcheii Brașovului, Laz, Lancrăm, Mărginimea Sibiului și Făgăraș. Sfântul Gheorghe este reprezentat omorând balaurul/șarpele, fiind îmbrăcat în mantie roșie, călare pe cal și cu sulița în mâini. Întruchiparea este una cu caracter arhetipal, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – recunoscut drept „Purtătorul de biruință” – întrupându-se în iconografie ca un prototip primordial.
Foto credit: Vasile Sârb