În data de 10 noiembrie a.c., Facultatea de Teologie din Alba Iulia a fost gazda unei sesiuni de comunicări științifice, adresate studenților și masteranzilor teologi. Evenimentul academic s-a încadrat în tematica „Anului omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi a „Anului comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ”.
Cu binecuvântarea Înalpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, Facultatea de Teologie Ortodoxă din orașul Marii Uniri a organizat, în data de 10 noiembrie 2022, a VI-a ediție a Sesiunii științifice naționale cu participare internațională a studenților și masteranzilor teologi. Evenimentul, desfășurat în format hibrid (fizic și online), a debutat la ora 12:00, fiind moderat de părintele arhid. lect. univ. dr. Răzvan Brudiu, titularul catedrei de Misiologie Ortodoxă din cadrul Facultăţii albaiuliene.
În deschiderea sesiunii științifice, părintele prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi, decanul instituției de învățământ superior, a adresat cuvântul de bun-venit și a susținut prelegerea intitulată „Rugăciunea ca teofanie”. Apoi, părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, cadru didactic la Facultatea de Teologie și consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, a prezentat comunicarea științifică aflată sub genericul „Dinamica rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului”.
În continuare, părintele conf. univ. dr. Octavian Moșin, de la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, a vorbit celor prezenți despre „Importanța rugăciunii în viața tinerilor”, după care părintele Agapios Habbil Lipesa Omukuba, directorul fondator al Școlii pentru Orfani „Sfânta Tabita” din Malava (Kenya), a rostit meditația „Rugăciunea în viața comunităților din Kenya”.
Programul a continuat cu mai multe comunicări științifice, susținute de studenți și masteranzi teologi din întreaga țară, acestea încadrându-se în tematica „Anului omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi a „Anului comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ”. Evenimentul academic organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, ajuns la cea de-a VI-a ediție, s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și discuții pe marginea materialelor științifice prezentate.