Festivalul de cântece patriotice și colinde „Români, larg deschideți poarta”, ediția a IV-a, desfășurat în parohia Cristești

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în data de 27 noiembrie 2022, la Biserica „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din Cristești, a avut loc o întâlnire duhovnicească închinată Sfântului Cuvios Stelian Paflagonul, ocrotitorul copiilor, întâlnire la care a participat părintele Marcel Oprișan, preot al Parohiei Ortodoxe Române Bârsana, Maramureș, dimpreună cu Ansamblul „Iza” Bârsana, ansamblu format din coconi ai parohiei Bârsana.

Ziua a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica parohială, împreună cu oaspeții noștri, Liturghie la care au fost împărtășiți toți copilașii prezenți, pregătiți pentru acest moment cu o seară înainte. În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, părintele Marcel a pus la sufletul tuturor un frumos cuvânt de învățătură, evidențiind totodată și viața Sfântului Cuvios Stelian, ocrotitorul copiilor. La finalul slujbei, credincioșii s-au putut bucura de frumoasele colinde tradiționale interpretate de grupul „Iza” din Bârsana, împreună cu părintele Marcel Oprișan, coordonatorul grupului.

În după amiaza aceleiași zile, la Căminul cultural din localitatea Cristești, s-a desfășurat cea de-a patra ediție a Festivalului de cântece patriotice și colinde „Români, larg deschideți poarta”, eveniment ce a debutat cu săvârșirea Acatistului Sfântului Cuvios Stelian Paflagonul. La această ediție au participat 200 de copii ai parohiilor Bârsana din Maramureș – coordonați de părintele Marcel Oprișan –, Valea Izvoarelor cu filia Șomoștelnic – îndrumați de părintele Emil Ioan Moldovan –, Șeulia de Mureș – conduși de părintele Mihai Suciu –, Reghin-Apalina – sub coordonarea părintelui dr. Vasile Fărcaș –, Cristești „Sfântul Nicolae” – conduși de părintele Vasile Răzvan Enache și ai parohiei Cristești „Sfântul Ștefan ” – îndrumați de părintele Bogdan Stelian Racoți și pregătiți de doamna preoteasă Mihaela Silvana Racoți.

Fiecare grup a pus în scenă frumoase colinde tradiționale românești, dar și înălțătoarele cântece patriotice prin care am marcat ziua de 1 Decembrie – Ziua Națională a României. Toți participanții au fost îmbrăcați în frumoasele costume populare românești. Aceștia au primit în dar iconițe, cărți de rugăciuni, dulciuri, motiv pentru care mulțumim celor ce s-au implicat în buna desfășurare a întregii zile. De asemenea, se cuvine să mulțumim și Consiliului Local și Primăriei Cristești pentru ajutorul oferit în cadrul acestui proiect catehetic. La finalul festivalului, toți cei 200 de copii, alături de însoțitorii lor, au participat la o agapă creștină.

Se cuvine să aducem mulțumire lui Dumnezeu, Maicii Sfinte, Sfântului Arhidiacon Ștefan, ocrotitorul comunității noastre, dar și Sfântului Cuvios Stelian, ocrotitorul copiilor, pentru această minunată întâlnire și în același timp să ne rugăm să ne binecuvânteze familiile și, totodată, țara.

Pr. Bogdan Stelian Racoți

Share