Festivalul de colinde „Hristos Se naște, îngerii cântă”, desfășurat în biserica parohiei Deda, protopopiatul Reghin

Luni, 16 decembrie 2024, Liceul Tehnologic „Vasile Netea”, în colaborare cu Parohia Ortodoxă Deda și cu Centrul cultural-catehetic și pastoral „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” al Văii Mureșului Superior, au organizat cea de-a III-a ediție a Festivalului de colinde intitulat „Hristos Se naște, îngerii cântă”. La inițiativa prof. dir. ing. Maria Ștețco, prof. dir. adj. Liliana Covrig-Bănulici și a prof. Ionuț-Marcel Bîrsan, începând cu ora 15:00, numeroși elevi s-au reunit cu bucurie în biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, păstorită de părintele paroh Gabriel-Călin Fărcaș. Evenimentul s-a derulat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

La această ediție au participat 274 de copii din unități de învățământ din județul Mureș: de la Liceul Tehnologic „Vasile Netea” (coordonate de prof. Anca Moldovan, prof. Silvia Andone, prof. Elena Man), Școala Gimnazială „Augustin Maior” (coordonate de prof. Adrian Ilovan, prof. dir. Cristina Beldean, prof. Mircea Precup), Școala Gimnazială Vătava (coordonate de prof. Cristian Cozma și prof. Adina Țibuleac), Școala Gimnazială Batoș (coordonate de prof. dir. adj. Ioan Dumitru Bîrsan și prof. Mariana Lupu), Școala Gimnazială Lunca (coordonate de prof. Maria Suciu și prof. Alexandru Iacob), Școala Gimnazială „Dănilă Stupar” din Rușii Munți (coordonate de prof. Simona Feldrihan și prof. Mihaela Adam), Școala Gimnazială Aluniș (coordonate de prof. Ana Panga și prof. Delia Moldovan), Școala Gimnazială „Iuliu Grama” din Chiheru de Jos (coordonate de prof. Elena Man și prof. Cristian Cozma), Liceul Tehnologic „Ioan Bujor” din Reghin (coordonate de prof. Mărioara Petrescu și prof. Ioana Bungărdean) și de la Colegiul „Petru Maior” din Reghin (coordonate de prof. Severina Fărcaș).

Fiecare grup de colindători a interpretat cu bucurie și emoție frumoasele colinde tradiționale, fiind îmbrăcați în costume populare românești. Scopul acestui festival a fost cunoașterea și valorificarea obiceiurilor și tradițiilor românești prin respectarea, practicarea și transmiterea lor generațiilor actuale și viitoare. De asemenea, s-a dorit redescoperirea și promovarea valorilor tradiționale strămoșești prin implicarea elevilor și a cadrelor didactice în diverse activități legate de tradițiile locale. Festivalul a încurajat promovarea dialogului dintre elevii din medii diferite (urban-rural), atragerea acestora în organizarea de activități cu caracter extra-curricular, ceea ce a condus la lărgirea și îmbogățirea orizontului lor de cunoaștere.

De asemenea, s-a urmărit respectarea principiilor religios-morale în familie și societate, cunoașterea unor tradiții și obiceiuri din folclorul specific sărbătorilor de iarnă, participarea la manifestări tradițional-creștinești, dar și dezvoltarea calităților umane, precum empatia, altruismul și solidaritatea prin acțiuni de binefacere. Un alt obiectiv a fost dezvoltarea relațiilor de parteneriat între unitățile școlare participante. La finalul festivalului, au fost aduse aprecieri din partea conducerii școlii liceale. Doamnele prof. dir. Maria Ștețco și prof. dir. adj. Liliana Covrig-Bănulici au remarcat în mod deosebit bucuria și implicarea colindătorilor în păstrarea tradițiilor. De asemenea, doamna prof. Mariana-Alina Bexa, inspector pentru Religie în județul Mureș, a apreciat cu bucurie implicarea conducerii liceului și a domnului prof. Ionuț-Marcel Bîrsan în realizarea festivalului.

Organizatori festival:
Preot paroh Gabriel-Călin Fărcaș
Prof. dir. Ing. Maria Ștețco
Prof. dir. adj. Liliana Covrig-Bănulici
Prof. Ionuț-Marcel Bîrsan

Share