Pe data de 6 iulie a.c., Părintele Arhiepiscop Irineu a participat la festivitatea de absolvire a studenților promoției 2023 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Cu acest prilej, Ierarhul nostru a oficiat slujba de Te-Deum, în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi”, după care a luat parte la Cursul festiv, desfășurat în Aula „Dumitru Stăniloae”.
Joi, 6 iulie 2023, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, s-a derulat festivitatea de absolvire a studenților promoției 2023. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost prezent în mijlocul absolvenților celor trei secții: Teologie pastorală, Muzică religioasă și Artă sacră. De la ora 11.00, Întâistătătorul Eparhiei noastre a oficiat slujba de Te-Deum, în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta instituției. Programul liturgic al zilei a debutat la ora 8.15, cu oficierea Acatistului Sfântului Andrei Criteanul. Apoi, de la ora 9.00, a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie, în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi”.
În continuare, de la ora 11.30, Arhipăstorul Alba Iuliei a luat parte la Cursul festiv, desfășurat în Aula „Dumitru Stăniloae”. La eveniment au participat cadrele didactice, absolvenții promoției 2023 și numeroși invitați. Cu această ocazie, îndrumătorii de an și șefii de promoție au rostit discursuri, prilej cu care au subliniat importanța anilor studenției pentru modelarea morală și intelectuală a tinerilor. La final, în mod simbolic, a fost strigat catalogul pentru ultima dată, după care teologii absolvenți au înmânat generațiilor următoare „cheia Facultății”. În semn de aleasă prețuire, studenții secției Teologie pastorală i-au oferit Înaltpreasfințitului Părinte Irineu o icoană cu Sfântul Paisie Aghioritul.
În cuvântul de învățătură adresat absolvenților, Chiriarhul nostru a spus:
„Vă îndemn să exprimați astăzi recunoștință profundă părinților voștri ale căror inimi au bătut la unison cu inimile voastre și au vibrat, fiind uneori stăpânite de mare îngrijorare de dragul vostru; ale căror mâini s-au întins ca să vă ofere ceea ce vă trebuia, bani, alimente, haine, pentru traiul cotidian, și ale căror cuvinte bune, cum numai părinții pot să le aibă, v-au încurajat, v-au stimulat în anii studenției și v-au ridicat moralul. De asemenea, să exprimați recunoștință față de dascălii voștri universitari, care sunt adevărați dăltuitori de caractere umane. Ei v-au sădit în suflete învățătura cea bună, v-au trasat repere pentru călătoria ascendentă a vieții și v-au înfrumusețat mintea și inima deopotrivă. Au pus temelia personalității voastre care, sigur, se realizează prin efort perpetuu până la ultima suflare, pentru că desăvârșirea nu are limite. Și în sfârșit și mai presus de toate, să faceți din viața voastră personală un Te-Deum Laudamus, adică un imn de mulțumire Celui Preaînalt, Care veghează asupra destinelor voastre, și să ziceți fiecare cu profetul David în această zi festivă: «Binecuvintează, suflete al meu, pe Domnul și nu uita toate binefacerile Lui!». Fie ca Bunul Dumnezeu să vă binecuvinteze pe toți, să vă dăruiască multă sănătate, putere de muncă, curaj în lupta vieții și împliniri frumoase în profesia voastră și în existența voastră, până la adânci și cărunte bătrâneți”.