Festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naționale de Cultură și Spiritualitate Românească, la Alba Iulia

În perioada 26-30 aprilie 2023, municipiul Alba Iulia găzduiește Olimpiada Națională de Cultură și Spiritualitate Românească. Miercuri, 26 aprilie, cu prilejul festivității de deschidere, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de Te-Deum, la Catedrala Reîntregirii și Încoronării. Probele competiției se vor desfășura la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan”.

Miercuri, 26 aprilie, de la ora 17.00, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Catedrala Reîntregirii și Încoronării. Ierarhul nostru a oficiat slujba de Te-Deum, cu ocazia festivității de deschidere a Olimpiadei Naţionale de Cultură şi Spiritualitate Românească, derulată în perioada 26-30 aprilie la Alba Iulia. La ceremonie au participat conf. univ. dr. Vasile Timiș - inspector general în cadrul Ministerului Educației Naționale (MEN), pr. George Jambore - inspector patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române, prof. Cornel Sandu - inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Alba, domnul Nicolae Albu - prefectul Județului Alba, domnul Gabriel Pleșa - primarul municipiului Alba Iulia, domnul Marius Hațegan - vicepreședinte al Consiliului Județean Alba, pr. prof. univ. dr. Ovidiu Panaite - prorectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, precum și un număr de 279 de elevi și peste 100 de cadre didactice, din întreaga țară.

După oficierea slujbei de Te-Deum, Părintele Arhiepiscop Irineu a rostit o cuvântare intitulată „Cultul divin, cultura creștină și propășirea noastră spirituală”. În continuare, moderatoarele evenimentului, prof. Laura Popa - inspector școlar de Religie și prof. Gabriela Gâlea - inspector de Limba și literatura română au oferit cuvântul de salut invitaților din cadrul MEN și autorităților județene și locale. În final, Corul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia a susținut un scurt recital de cântece pascale, sub coordonarea pr. prof. dr. Nicolae Topîrcean.

În mesajul mass-media, referindu-se la acest eveniment cultural-educațional, Arhipăstorul nostru a spus: „În societatea noastră postmodernă, marcată de tendințe secularizante și de indiferentism religios, ne confruntăm cu o cultură a nonvalorilor și cu o spiritualitate golită de adevărul evanghelic. În felul acesta, tot mai mulți creștini devin victime ale hedonismului, materialismului, ateismului, egoismului și insensibilităților față de semenii lor. Iată de ce consider că, pe lângă acumularea de cunoștințe, sunt de mare folos în școala românească atât credința în Dumnezeu, cât și formarea caracterului moral. Nu poate fi omul, cu adevărat, cult și spiritual dacă nu pune la prezidiul existenței și devenirii sale pe Domnul Hristos, «întru Care sunt ascunse toate vistieriile înțelepciunii și ale cunoașterii» (Col. 2, 3)”.

Etapa națională a Olimpiadei de Cultură și Spiritualitate Românească, derulată la Alba Iulia în perioada 26-30 aprilie, reunește 279 de elevi de gimnaziu din toată țara, însoțiți de 47 de profesori. Competiția este de natură interdisciplinară și interconfesională, disciplina în sine promovând interferența noțiunilor de Limba și literatura română și Religie. Desfășurarea propriu-zisă a Olimpiadei va avea loc la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia. Proba scrisă este programată joi, 27 aprilie, urmând ca vineri, 28 aprilie, să fie organizată proba orală, în două sesiuni, dimineața și după-amiaza. Sâmbătă, 29 aprilie, Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia va găzdui festivitatea de premiere și ceremonia de încheiere a Olimpiadei.

Olimpiada Națională de Cultură și Spiritualitate Românească este o competiție de excelență care se adresează elevilor de gimnaziu care dețin abilități de documentare, de lectură și de interpretare a mesajului textului literar cu tematică sacră și a textului nonliterar despre lume, având aptitudini, înclinații și interese deosebite pentru disciplinele Limba și literatura română și Religie. Obiectivul fundamental al acestei competiții este centrat pe promovarea interdisciplinarității, având ca scop identificarea arhetipului literaturii de inspirație sacră. Totodată, competiția valorifică personalitatea culturală deschisă, flexibilă și motivantă a elevilor cu un orizont cultural adecvat vârstei și care pot fructifica elemente de fuziune între Limba și literatura română și Religie.

Share