Festivitatea de premiere eparhială a câștigătorilor Concursului Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”

Sâmbătă, 27 mai a.c., la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia a avut loc festivitatea de premiere a proiectelor participante la Concursul Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”.

La eveniment au participat reprezentanți ai celor 10 parohii și instituții de învățământ care au obținut locul I la evaluarea de la nivelul protopopiatelor. Programul a debutat în Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” prin săvârșirea Slujbei de Te-Deum, la care copiii au rostit cu mult entuziasm rugăciunile începătoare. După înălțătorul moment duhovnicesc, în Aula Mare „Dumitru Stăniloae”, celor 10 grupuri catehetice li s-a oferit cuvenita cinstire pentru modul în care s-au implicat în realizarea proiectelor și a activităților. Copiii și coordonatorii lor au primit diplome și premii, constând în icoane și cărți ziditoare de suflet. Atmosfera a fost animată de Corul de copii „Glas de înger” al Parohiei Platoul Romanilor din Alba Iulia, care a oferit un frumos recital de cântări religioase și imnuri patriotice.

Cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu a fost adus de către părintele Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei. Ierarhul nostru i-a felicitat pe copii și pe îndrumătorii lor pentru râvna depusă în păstrarea credinței ortodoxe și promovarea iubirii creștine între generații. Totodată, printr-o pildă captivantă, părintele le-a transmis celor mici îndemnul de a se apropia mai mult de Dumnezeu, Comoara vieții noastre, de a-i vizita pe bunicii lor și de a le urma povețele înțelepte, de a învăța de la aceștia rugăciuni, poezii și cântece, prin care tradiția creștină a neamului nostru va rămâne vie peste veacuri.

După agapa frățească, de pe esplanada de lângă Catedrala Reîntregirii, tinerii au urmărit ceremonialul schimbării gărzii Cetății Alba Carolina. Programul zilei s-a încheiat cu o vânătoare de comori în perimetrul cetății, care a oferit participanților o lecție de istorie interactivă, în cadrul căreia au cutreierat aleile cetății, descoperind edificiile care au găzduit evenimente memorabile din istoria poporului nostru și „întâlnindu-se” cu mulți dintre cei care au contribuit la realizarea acestora. La loc de cinste s-a aflat domnitorul Mihai Viteazul, care cu exact 423 de ani în urmă, la 27 mai 1600, emitea hrisovul prin care se intitula „voievod și domn a toată Țara Românească, al Ardealului și al Țării Moldovei”, atestând astfel, pentru prima dată, unirea tuturor românilor.

Aducem alese mulțumiri membrilor Asociației Iuvenis Alba Iulia și voluntarilor acesteia, pentru modul în care s-au îngrijit de bunul mers al evenimentului.

Pr. Cristian Rațiu

Share