Festivitatea de premiere și ceremonia de încheiere a Olimpiadei Naționale de Cultură și Spiritualitate Românească

Sâmbătă, 29 aprilie 2023, a avut loc festivitatea de premiere și ceremonia de încheiere a Olimpiadei Naționale de Cultură și Spiritualitate Românească. Competiția s-a desfășurat începând cu data de 26 aprilie la Alba Iulia, probele fiind găzduite de către Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan”.

Evenimentul festiv al încheierii Olimpiadei s-a derulat de la ora 15.30, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, în prezența tuturor loturilor de profesori și elevi care au participat la acest concurs. De asemenea, au luat parte la eveniment reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale (MEN), Patriarhiei Române, Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Alba, Arhiepiscopiei Alba Iuliei, Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și ai autorităților județene și locale.

Momentul festiv a fost moderat de către prof. Gabriela Gâlea, inspector de Limba și literatura română în cadrul ISJ Alba, și de prof. Laura Popa, inspector de Religie al ISJ Alba. În debutul evenimentului, a fost intonat imnul național al României, după care a fost organizat un moment artistic susținut de către grupul de tulnicărese al Căminului cultural al comunei Avram Iancu (jud. Alba) și reprezentanți ai Ansamblului folcloric Jidvei România. Apoi, prof. Gabriela Gâlea a adresat mulțumiri tuturor celor care au sprijinit desfășurarea Olimpiadei și i-a felicitat pe elevii participanți, numindu-i „ființe-reper” și „oameni-lumină” care, prin evoluția lor deosebită, au răspândit în jurul lor frumusețe și entuziasm.

În continuare, a luat cuvântul conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector general în cadrul MEN. Domnia sa a adresat cuvinte de apreciere tuturor tinerilor prezenți, părinților acestora, membrilor comisiei centrale de evaluare, precum și tuturor care au făcut posibilă buna organizare a acestei competiții. Apoi, s-a adresat publicului președintele comisiei centrale de evaluare, conf. univ. dr. Florina Achim, profesor în cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare (UTCN), care a evidențiat faptul că elevii aflați în această fază a Olimpiadei au participat mânați fiind de dragostea față de Limba română și Credința strămoșească.

Dintre oficialitățile județene și locale prezente amintim pe Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba, Nicolae Albu, Prefectul Județului Alba, și Gabriel Pleșa, Primarul Municipiului Alba Iulia. Adresându-se celor prezenți, Ion Dumitrel a remarcat însuflețirea care a dominat pe întreg parcursul desfășurării competiției, exprimându-și bucuria pentru faptul că faza națională a Olimpiadei de Cultură și Spiritualitate Românească s-a desfășurat în Cetatea Alba Iuliei, un loc cu o încărcătură istorică deosebită. Apoi, a luat cuvântul vicepreședintele comisiei centrale de evaluare, prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar de Religie. La îndemnul domniei sale, cei prezenți au cântat împreună „Hristos a înviat”, prilej cu care i-a numit pe elevii participanți „ambasadori ai Mântuitorului Iisus Hristos”.

Seria luărilor de cuvânt a fost încheiată de Romeo Moșoiu, consilier în cadrul Ministerului Educației Naționale, care a adresat cuvinte de felicitare tuturor elevilor ajunși în această fază a Olimpiadei. Remarcând faptul că organizarea la Alba Iulia a concursului a reprezentat o adevărată provocare, domnia sa i-a îndemnat pe tinerii prezenți să viziteze ori de câte ori vor avea ocazia atât orașul Marii Uniri, cât și alte locuri deosebite și obiective importante ale județului Alba. De asemenea, consilierul Ministrului Educației Naționale a apreciat în termeni laudativi buna organizare a Olimpiadei, adresând felicitări speciale doamnelor prof. Gabriela Gâlea și prof. Laura Popa.

În continuare, a avut loc momentul culminant al evenimentului, respectiv festivitatea de premiere a elevilor merituoși. În prima parte, au fost oferite din partea Ministerului Educației Naționale premiile I, II și III pentru cei 12 elevi ai claselor V-VIII care au completat podiumul fiecărui an de studiu. Premiile, constând în sume de bani, au fost oferite de către conf. univ. dr. Florina Achim. În continuare, prof. Daniela Ceredeev a înmânat mențiunile pentru tinerii clasați pe pozițiile următoare locurilor I-III, respectiv pentru 15% dintre elevii fiecărui an în parte. Au primit mențiuni 13 tineri din clasa a V-a, 10 elevi aparținători clasei a VI-a, 10 tineri din clasa a VII-a și, de asemenea, 10 elevi aflați în clasa a VIII-a. Listele aferente premiilor și mențiunilor au fost prezentate de către prof. Gabriela Gâlea.

Un moment special a fost constituit de acordarea mai multor premii speciale. Astfel, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin intermediul prof. univ. dr. Diana Câmpan, a oferit un premiu special constând în mai multe cărți, ca semn de apreciere pentru calitatea estetică deosebită a lucrării și pentru excelenta documentare culturală, precum și pentru punerea în valoare a patrimoniului spiritual autohton. De asemenea, un moment cu totul deosebit a fost cel rezervat oferirii premiilor speciale din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Astfel, părintele George Jambore, inspector patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române, a oferit celor 12 elevi premianți Medalia și Diploma Anului comemorativ 2023, în semn de prețuire și recunoștință pentru merite deosebite în apărarea credinței ortodoxe, promovarea culturii și intensificarea vieții creștine.

Un moment cu totul deosebit a fost reprezentat de acordarea premiilor speciale din partea Arhiepiscopiei Alba Iuliei. În numele Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Întâistătătorul Eparhiei noastre, părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei, a acordat 20 de premii speciale oferite din partea Fundației „Arhiepiscopul Irineu Pop”, constând în sume de bani. De asemenea, au fost acordate cinci premii speciale de către Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, prin părintele prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi, constând în obiecte de artă sacră. Totodată, au oferit premii speciale Protopopiatul Ortodox Sebeș, Protopopiatul Ortodox Alba Iulia, Protopopiatul Ortodox Aiud, Protopopiatul Ortodox Câmpeni, Mănăstirea Oașa, Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia, Parohia Ortodoxă Română „Învierea Domnului” din Viena, Parohia Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și „Sfântul Columba” din Dublin, precum și Parohiile Ortodoxe Straja, Pețelca și Aiudul de Sus.

Seria acordării premiilor speciale a continuat și pe mai departe. Un premiu inedit a fost acordat de către Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, prin intermediul administratorului public al județului Alba, Dan Popescu, și directorului Bibliotecii Județene, Silvan Stâncel. Astfel, patru elevi cu merite deosebite au primit, pe lângă diplomele de apreciere, calitatea de membri ai Cercului de scriere creativă „Verbum”, reprezentând un calificativ aparte al Bibliotecii Județene Alba. Momentul s-a încheiat cu un buchet de cântece folclorice susținut de către două eleve olimpice ale Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia.

Share