Ierarhul Alba Iuliei, prezent la evenimentul lansării volumului „Anghelologia Noului Testament. O perspectivă a teologiei biblice contemporane”

Marți, 26 martie a.c., în ziua prăznuirii Soborului Sfântului Arhanghel Gavriil, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Începând cu ora 17.00, Ierarhul nostru a participat la evenimentul lansării cărții cu titlul „Anghelologia Noului Testament. O perspectivă a teologiei biblice contemporane”, scrisă de către domnul Victor Constantin Măruțoiu, originar din Cluj-Napoca. Manifestarea cultural-spirituală a avut loc în Aula „Dumitru Stăniloae” din incinta instituției de învățământ teologic universitar, fiind de față părintele prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. De asemenea, evenimentul a reunit numeroși părinți profesori, elevi seminariști, studenți teologi și credincioși albaiulieni.

Manifestarea cultural-academică și duhovnicească a fost moderată de părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Eparhiei Alba Iuliei. În cuvântul rostit cu acest prilej, părintele consilier a subliniat caracterul inedit al lucrării scrise cu abnegație, osteneală și rafinament de către Victor Constantin Măruțoiu. În continuare, părintele Oliviu Botoi a realizat o prezentare succintă a autorului, amintind faptul că întreaga sa activitate științifică și literară îl recomandă ca fiind o personalitate a culturii autentice. Nu în ultimul rând, părintele consilier cultural a reliefat legătura specială pe care Victor Constantin Măruțoiu a avut-o cu Părintele Arhiepiscop Irineu din timpul când domnia sa era student la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

În continuare, a luat cuvântul Nadia Fărcaș, administrator al Editurii Ecou Transilvan din Cluj-Napoca, sub teascurile căreia a văzut lumina tiparului opera lansată. Domnia sa, în calitate de editor al volumului, a realizat o prezentare succintă a cărții apărute în anul 2023, remarcând osteneala depusă de autor în perioada anilor de studiu. Apoi, s-a adresat publicului albaiulian Victor Constantin Măruțoiu, autorul cărții. Cu acest prilej, teologul și poetul clujean a realizat o prezentare complexă a volumului lansat, subliniind principalele particularități morale și biblice ale operei. În ultima parte a intervenției sale, domnul Victor Constantin Măruțoiu a adresat alese mulțumiri Părintelui Arhiepiscop Irineu, exprimându-și recunoștința pentru sprijinul academic și duhovnicesc oferit de Chiriarhul nostru pe parcursul anilor.

Frumusețea evenimentului a fost sporită de momentul muzical-artistic susținut de conf. univ. dr. Maria-Marina Simionescu. Domnia sa, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, secția Muzică religioasă, a interpretat piesa „Ave Maria” de Franz Schubert. În ultima parte a manifestării cultural-academice, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a rostit un cuvânt duhovnicesc, prilej cu care a subliniat importanța deosebită a cercetării pe care domnul Victor Constantin Măruțoiu a dedicat-o abordării anghelologiei. Făcând referire la conținutul operei, Întâistătătorul Eparhiei noastre a exemplificat solemnitatea lucrării sfinților îngeri în slujba mântuirii oamenilor. La final, Chiriarhul nostru a apreciat finețea intelectuală și teologică a autorului, subliniind caracterul inedit al volumului.

Teologul și poetul Victor Constantin Măruțoiu s-a născut la data de 18 iulie 1981. A debutat ca scriitor în anul 1995, în revista „Caligrafiile dimineții” din Cluj-Napoca. Domnia sa este autor al numeroase lucrări cu caracter literar și științific, fiind membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj. În anul 2005, a absolvit cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, obținând titlul de doctor în teologie în anul 2014. Lucrarea „Anghelologia Noului Testament. O perspectivă a teologiei biblice contemporane” valorifică munca pe care teologul și scriitorul Victor Constantin Măruțoiu a desfășurat-o în cadrul cercetării doctorale. În prezent, domnia sa este referent cultural la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca.

Share