Ierarhul nostru a efectuat o vizită pastorală la Căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Apostol Andrei” din Bărăbanţ

La data de 16 ianuarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a efectuat o vizită pastorală la Căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Apostol Andrei” din Bărăbanț, aflat sub coordonarea părintelui Mihai Țârău. Arhipăstorul nostru s-a întâlnit cu beneficiarii centrului rezidențial, adresându-le cuvinte duhovnicești și sfaturi folositoare de suflet.

Marți, 16 ianuarie a.c., începând cu ora 11.00, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Apostol Andrei” din Bărăbanț, județul Alba. Întâistătătorul Eparhiei noastre, însoțit de către părintele Nicolae Ignat, consilier social-misionar în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, a efectuat o vizită pastorală la acest așezământ unde se află sub îngrijire 52 de beneficiari. Cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop le-a adresat vârstnicilor ocrotiți aici cuvinte de îmbărbătare și sfaturi duhovnicești, după care le-a oferit daruri. De asemenea, întâlnindu-se cu personalul centrului, Ierarhul nostru a subliniat însemnătatea deosebită a misiunii pe care o desfășoară în cadrul așezământului. Căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Apostol Andrei” din Bărăbanț se află sub coordonarea părintelui Mihai Țârău.

În cuvântul rostit cu ocazia vizitei efectuate la Așezământul social „Sfântul Apostol Andrei”, Arhipăstorul nostru a spus: „De multe ori, noi pierdem ocazia de a ne arăta compasiunea faţă de unii oameni copleşiţi de durere sau apăsaţi de răul lumii, care au nevoie de ajutorul nostru. Printre aceştia se află multe persoane vârstnice ale căror inimi sunt sfâşiate de singurătate şi ai căror ochi varsă, uneori, lacrimi în taină, zicându-şi: «Am aşteptat pe cei ce m-ar mângâia şi nu i-am aflat» (Ps. 68, 24). De astfel de oameni trebuie să ne pese, aducând un pic de bucurie în vieţile lor. Un zâmbet senin şi un cuvânt bun din partea noastră pot risipi negura din sufletele lor. Acordând asistenţă socială bătrânilor noştri preţioşi, împlinim îndemnul Sfântului Apostol Petru: «Fiţi toţi într-un gând, compătimitori, iubitori de fraţi» (I Pt. 3, 8)”.

Căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Apostol Andrei” din Bărăbanț a fost înființat în anul 2007 și funcționează în cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Așezământul este format din două Centre rezidențiale pentru persoane vârstnice, în cadrul cărora sunt îngrijite 32, respectiv 20 de persoane. Cele două module oferă beneficiarilor cazare, hrană, medicamentație, îngrijire corporală, activități de recreere și sprijin duhovnicesc. De asemenea, după caz, vârstnicii încadrați în anumite grade de dependență beneficiază de supraveghere specială. Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Irineu, în anul 2023, au fost demarate lucrările de extindere pe verticală a clădirii așezământului, cu scopul creșterii capacității de cazare la un număr de aproximativ 220 de locuri. Recent, a fost turnată placa de rezistență, în urma ridicării primului etaj.

Share