Implementarea proiectului „Prin educație spre vocație” continuă și în perioada pandemică

Elevii din județul Alba au beneficiat, în timpul vacanței școlare din ultimele săptămâni, de serviciile educative și sociale ale Asociației „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”, prin proiectul „Prin educație spre vocație”.

În perioada vacanței prelungite, 456 de elevi din județul Alba au continuat să fie ajutați prin proiectul „Prin educație spre vocație!”. Educatorii au păstrat permanent legătura cu copiii, organizându-se activități remediale și recreative online comune și particulare. Copiii care nu au avut acces la internet au primit vizite regulate ale educatorilor, care le-au transmis sau preluat fișele de lucru adaptate fiecărui elev. Acestor copii li se adaugă alte sute de elevi care au frecventat zilnic Centrele de zi din județ sau care au fost ocrotiți în Casele de tip familial. Mulți dintre elevi au participat la activități în aer liber și la excursii tematice.

„Cu toate restricțiile necesare acestei perioade, copiii au nevoie de continuitate în educație, au nevoie de mult mai multă grijă și dragoste din partea familiei și a educatorilor. În acest sens, e necesar să găsim soluții noi, adaptate, pentru a le fi alături în îngrijorările și greutățile care li se adaugă zilnic pe umerii lor firavi. În cele 51 de centre educaționale și sociale ale Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia, a crescut mult, în această perioadă, atenția și grija față de cei peste 1000 de copii ocrotiți.” – a declarat Daniela Truța – directorul executiv al Asociației „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”.

În această perioadă s-a încheiat și o nouă etapă în pregătirea profesională a educatorilor din Proiectul „Prin educație spre vocație!”. Sub coordonarea specialiștilor organizației Newschool din Norvegia, au fost însușite și experimentate metode de educație remedială și vocațională a copiilor aflați în dificultate, care au obținut rezultate spectaculoase în sistemul de învățământ norvegian. Scopul cursului a fost acela de a crește calitativ atât actul didactic, cât și demersurile formativ-educative, de a abilita profesorii să medieze procese de îmbunătățire personală la elevi, să conducă cu eficiență procese de învățare dinspre ei înșiși înspre ceilalți.

„Cursurile desfășurate au inclus interacțiuni structurate în grupul mare de profesori, sarcini de lucru în grupuri mici și sarcini individuale, au fost explorate tehnici educaționale specifice modelului norvegian, aplicabile în școala din România, și modalități experiențiale de învățare pentru dezvoltarea personală și coeziunea grupului de profesori. Participanții au avut ocazia să exploreze împreună, ghidați de formatori, cum pot facilita exerciții creative care să crească motivația și să inspire creativitatea copiilor.” – a declarat psiholog Nicoleta Presecan, manager de formare.

Proiectul „Educație spre vocație!” este implementat de Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iullia” în parteneriat cu Fundația HEKS/EPER România, Fundația FAER Reghin și NEWschool Norvegia, în cadrul unei finanțări prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului este Creșterea gradului de incluziune socială și menținerea în sistemul de educaţie a 645 de elevi în situații de risc din regiunile Centru si Nord–Vest prin crearea de activități de tipul „Școală după școală”, operator de program fiind Fondul Român de Dezvoltare Socială.

În județul Alba, în cadrul Proiectului „Educație spre vocație” sunt organizate 17 clase de tip „Școală după școală” în colaborare cu: Școala Gimnazială „Ioan de Hunedoara” – Sântimbru Sat, Școala Gimnazială „Ioan de Hunedoara” – Sântimbru Fabrică, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” – Ighiu, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” – Țelna, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” – Șard, Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” – Sebeș, Școala Gimnazială „Demetriu Radu” – Rădești, Școala Gimnazială Berghin, Școala cu clasele I-VIII Miraslău, Școala Gimnazială „Singidava” – Cugir, Școala Gimnazială „Axente Sever” – Aiud, Centrul de zi pentru copii „Cuvioasa Parascheva” – Alba Iulia și Centrul educațional de zi pentru copii „Sfântul Nicolae” – Alba Iulia.

 

Biroul de Presă al Asociației „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”

Share