Înălțarea Domnului - Ziua Eroilor, celebrată la Ocna Mureș

Joi, 10 iunie 2021, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Înălțarea Domnului, copiii din cadrul Așezământului social „Sfântul Mucenic Ciprian” din Ocna Mureș au celebrat Ziua Eroilor, sărbătoare consacrată prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001 ca zi dedicată eroilor și sărbătoare națională bisericească. Evenimentul s-a desfășurat în incinta Casei de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureș, la care au participat reprezentanți ai administrației publice locale, ai Casei de Cultură din localitate, ai Așezământului social, clerici și credincioși.

În cuvântul de deschidere pe care l-a rostit, părintele Duda Traian, preot al parohiei Ocna Mureș II, le-a vorbit copiilor despre semnificația acestei frumoase sărbători: „Nu este întâmplător faptul că Ziua Eroilor neamului nostru românesc se cinstește, se comemorează și se celebrează chiar în ziua prăznuirii Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos de pe pământ la cer. Este ziua în care cei care au plecat dintre noi se bucură de slava lui Dumnezeu, iar noi, cei care rămânem în urma lor, îi considerăm că au fost, sunt și vor fi întotdeauna eroi ai neamului românesc, așa cum spune cântecul patriotic: «Eroi au fost, eroi sunt încă». Milostivul Dumnezeu le va face parte de odihnă celor care prin baia sângelui s-au botezat pentru libertatea noastră și a poporului român și pentru tot ceea ce astăzi avem și trebuie ca să păstrăm cu cinste și cu demnitate”.

La rândul său, secretarul orașului Ocna Mureș, domnul Nicolae Pandor, a subliniat: „Eroii neamului românesc, în momentele de cumpănă ale istoriei acestei țări, au realizat ceea ce oricare dintre părinți ar face pentru copiii lor: au apărat această țară. Orice părinte, atunci când propriul copil ar fi în pericol vreodată, și-ar da viața pentru el fără să clipească. Același lucru l-au făcut și eroii neamului românesc, pentru ca noi, astăzi, să ne putem bucura de pace, de liniște, de un trai mai bun, iar faptul că pe acest teritoriu trăim și vorbim limba română se datorează eroilor noștri”.  

Programul a continuat cu recitarea unor poezii al căror conținut tematic a făcut referire la evenimentul de astăzi: „Iubirea pentru țară nu se stinge” (înv. Voichița Oniga), „Nu plânge, Maică Românie” (elev Camelia Bran), „Dragilor Eroi” (elev Alexa Puia) și „Pui de lei” (elev Gabriela Ciurdar), iar la final, copiii, acompaniați de prof. Levente Szocs (Clubul Copiilor din Ocna Mureș), au interpretat cântecul patriotic „Treceți batalioane române, Carpații”.

Întreaga suflare prezentă la eveniment a depus, apoi, o coroană de flori la monumentul ridicat în cinstea eroilor neamului din fața bisericii parohiei Ocna Mureș II, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”. Pe această cale îi felicităm pe toți cei implicați în realizarea acestui frumos moment cu o adevărată încărcătură istorică pentru noi ca neam și le mulțumim copiilor și cadrelor didactice din așezământ pentru sârguința de care dau dovadă în pregătirea acestor momente solemne.   

 

Asist. soc. Ciprian Orga
Președinte Filantropia Ortodoxă Ocna Mureș

Share