Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala Reîntregirii

Duminică, 28 martie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de clerici, a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși.

În Duminica a doua din Postul Sfintelor Paști, a Sfântului Ierarh Grigorie Palama, zi în care este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă vindecarea slăbănogului din Capernaum, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în mijlocul credincioșilor albaiulieni. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rosti cuvântul de învățătură la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia.

Adresându-se celor prezenți, Întâistătătorul Eparhiei noastre a spus: „Trecând prin viață, ne simțim uneori copleșiți de neputință fizică și de anemie morală, care ne fac incapabili de a merge înainte cu speranță și cu succes. Atunci să ne amintim de Hristos, «Stânca vieții», Care după învierea Sa din morți a zis: «Datu-Mi-s-a toată puterea, în cer şi pe pământ». Trecând prin viață, ne simțim uneori copleșiți de îngrijorări, de temeri și de suferințe care paralizează forța noastră interioară. Atunci să ne alipim de Hristos Care poate infuza în noi puterea Sa, încât fiecare dintre noi să fie în stare a spune cu Sfântul Apostol Pavel: «Pot totul în Hristos, Care mă întărește»”.

De asemenea, în această zi se împlinesc 100 de ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii din orașul Marii Uniri, eveniment petrecut pe data de 28 martie 1921, în a doua zi de Paști. Pentru a marca în mod solemn evenimentul din în urmă cu un secol, soborul de preoți și diaconi, în frunte cu Părintele Arhiepiscop Irineu, dimpreună cu toți credincioșii prezenți la Dumnezeiasca Liturghie, au ieșit, după Sfânta Liturghie, pe esplanada din fața ansamblului Catedralei Încoronării. Cu acest prilej, a fost oficiată slujba de sfințire a unei cruci monumentale (numită „Crucea Bucuriei”), executată ingenios, cu un rafinament artistic deosebit.

Modelul crucii este format din două brațe care se intersectează perpendicular în centrul unui cerc perfect, această structură oferind variate interpretări teologice de o frumusețe spirituală aparte și de o profunzime teologică axată pe trăirea liturgică. Cei mai mulți teologi și istorici de artă văd în această reprezentare imaginea Soarelui care întruchipează simbolic, ca în troparul praznicului Crăciunului, întruparea Logosului divin sau nașterea Domnului nostru Iisus Hristos, numit „Soarele dreptății” și „Răsăritul cel de sus”. Într-o abordare mult mai bogată din punct de vedere teologic și liturgic, această formă de cruce are o sublimă tâlcuire în cheie euharistică. Brațele stilizate ale crucii ne ilustrează destul de limpede imaginea potirului care, de asemenea, este folosit pentru Sfânta Împărtășanie.

În curând, prin decizie chiriarhală și printr-un act oficial, se va rândui ca de acum înainte, în fiecare an, în prima duminică din luna mai, să fie organizată o procesiune solemnă la frumoasa cruce de marmură, amplasată pe esplanada din fața ansamblului Catedralei Reîntregirii. În fața acesteia vor fi săvârșite rugăciuni pentru ferirea pământului și florei de intemperii și calamități naturale, pentru un climat prielnic holdelor, livezilor și vegetației în general și pentru creșterea și buna rodire a culturilor de orice fel spre folosul și hrana oamenilor și animalelor.

Share