Sâmbătă, 3 decembrie 2022, de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități , Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în Țara Moților. Întâistătătorul Eparhiei noastre, însoțit de către părintele Nicolae Ignat, consilier social-misionar în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, a oficiat slujba de binecuvântare a două așezăminte sociale-filantropice care funcționează în cadrul rețelei de servicii sociale a Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.
De la ora 11.00, Părintele Arhiepiscop Irineu a săvârșit slujba de binecuvântare a Centrului de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi din cadrul Aşezământului social „Sfânta Varvara” din orașul Baia de Arieş. Aici sunt ocrotiți în regim rezidențial 50 de vârstnici care beneficiază de multiple servicii de îngrijire, precum consiliere psihologică, terapie ocupațională și kinetoterapie. Centrul social, aflat sub ocrotirea Sfintei Varvara, protectoarea minerilor și a persoanelor cu dizabilități, funcționează în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba (DGASPC). Acest așezământ se află sub atenta coordonare a asist. soc. Camelia Nicoară și a părintelui Ionel Nicoară.
La evenimentul din această zi au luat parte numeroase oficialități județene și locale, dintre care amintim pe Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba, Sorin Bumb, Senator de Alba, Alin Ignat, Deputat de Alba, Valentin Frăcea, Directorul DGASPC Alba, și Traian Pandor, Primarul Orașului Baia de Arieș. În alocuțiunile rostite cu acest prilej, distinșii oaspeți au apreciat activitatea social-filantropică deosebită derulată în cadrul acestui așezământ. La final, Părintele Arhiepiscop Irineu i-a vizitat pe toți beneficiarii centrului social și le-a oferit daruri.
În continuare, de la ora 13.00, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a Centrului de zi pentru copii cu dizabilităţi „Sfântul Ierarh Nicolae” din orașul Abrud. Așezământul funcționează începând din acest an și se află sub coordonarea părintelui Avram Matei, finanțarea pentru servicii fiind susținută de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba (DGASPC). În cadrul centrului se află sub îngrijire permanentă 20 de copii, clădirea destinată așezământului fiind pusă la dispoziție de către Primăria Orașului Abrud.
La slujba de binecuvântare oficiată la Abrud au luat parte, de asemenea, Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba, Sorin Bumb, Senator de Alba, Alin Ignat, Deputat de Alba, și Valentin Frăcea, Directorul DGASPC Alba, alături de care s-a aflat Cristian Albu, Primarul Orașului Abrud. La final, în semn de aleasă prețuire și considerație, edilul șef al orașului i-a acordat Părintelui Arhiepiscop Irineu titlul de Cetățean de Onoare. De asemenea, persoanele care au contribuit la înființarea acestui centru social au primit din partea Consiliului Local Abrud Diplome de excelență. În ultima parte a evenimentului, Întâistătătorul Eparhiei noastre le-a oferit cadouri tuturor copiilor ocrotiți în cadrul acestui așezământ.
Cu ocazia prezenței la cele două așezăminte sociale din Munții Apuseni, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a evocat vizita efectuată de către Regele Ferdinand și Regina Maria în Țara Moților în urmă cu 103 ani, pe 28 și 29 mai 1919. În cuvântul rostit la finalul slujbei de binecuvântare a celor două așezăminte sociale din protopopiatul Câmpeni, Arhipăstorul noastru a spus:
„Au trecut 103 ani de când Regele Ferdinand şi Regina Maria au sosit în Munţii Apuseni, în ale căror adâncuri se află aurul preţios şi pe ale căror văi şi plaiuri romantice locuiesc moţii noştri bravi, fiii de aur ai neamului românesc. Aceşti oameni minunaţi întâmpină ilustra pereche regală nu bătând pământul cu fruntea lor, cum primeau odinioară sclavii pe regii înfricoşători. Românii, în port popular, îi întâmpină cu fruntea ridicată şi cu lacrimi de fericire în ochi ca pe unii care le-au realizat în fapt fantasticul lor vis de libertate şi de unitate. Au venit ca nişte părinţi iubitori la copiii lor care multe veacuri au suferit şi s-au tânguit sub steag duşman şi care au fost străini în pământul strămoşilor. Da, scumpii stăpâni ai reînvierii noastre sunt acum în Ardeal.
Ei vizitează localităţile Câmpeni, Vidra de Sus şi Abrud, fiind pretutindeni întâmpinaţi cu flori, cu bătăi de clopote, cu sunete de tulnice şi cântece patriotice. Credem că eroii naţionali Horea, Cloşca şi Crişan, Craiul munţilor Avram Iancu şi toţi cei îngropaţi în pământul eliberat tresaltă la venirea Suveranilor care calcă peste mormintele lor. Înfrăţiţi cu vitejii de la Oituz, Mărăşti şi Mărăşeşti, aceştia exprimă acum recunoştinţa Regelui şi Reginei care au dezrobit întreg pământul românesc, de la Nistru până la Tisa. Suveranii noştri vin între moţi să-i îmbrăţişeze, să-i mângâie părinteşte şi să le arate că, într-adevăr, steaua românilor a răsărit iarăşi pe bolta lumii şi străluceşte în cea mai deplină lumină”.