În data de 13 decembrie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a efectuat o serie de vizite pastorale în protopopiatul Câmpeni. Însoțit de părintele protopop Andrei Bâldea, Întâistătătorul Eparhiei noastre a poposit în parohiile Lunca Arieșului, Segagea, Poșaga de Jos, Sălciua de Jos II și Sălciua de Sus, precum și în filia Orăști, întâlnindu-se pe această cale cu păstorii sufletești din cele șase comunități de credincioși.
Luni, 13 decembrie 2021, zi în care Biserica noastră face pomenirea Sfântului Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a efectuat o serie de vizite pastorale în protopopiatul Câmpeni. Începând cu ora 10.00, Ierarhul nostru, însoțit de părintele protopop Andrei Bâldea, a fost prezent în mijlocul a șase comunități parohiale situate în nordul județului Alba. Primul popas al Întâistătătorului Eparhiei noastre a fost în parohia Lunca Arieșului, comunitate păstorită de către părintele Ciprian Cătană-Negrea. Biserica parohială cu hramul „Pogorârea Sfântul Duhului” a fost edificată între anii 1853-1854, în proximitatea locașului aflându-se mormântul preotului Ioan Bunea, recunoscut drept unul dintre patrioții și cărturarii de seamă ai Țării Moților.
În continuare, Părintele Arhiepiscop Irineu a fost prezent la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din parohia Segagea, unde slujește părintele Radu Ilea. Pe această cale, Arhipăstorul nostru a remarcat stadiul lucrărilor de pictură efectuate în interiorul locașului de închinare, fiind totodată impresionat de frumusețea arhitecturală a bisericii. Continuând periplul pastoral, Înaltpreasfinția Sa a vizitat filia Orăști a parohiei Poșaga de Sus, al cărei păstor sufletesc este părintele Cosmin Bădău. Aici, Chiriarhul nostru a fost întâmpinat cu multă emoție de către un număr mare de credincioși, cărora le-a adresat cuvinte folositoare suflet și îndemnuri spirituale.
Următoarea comunitate vizitată de către Întâistătătorul Eparhiei noastre a fost parohia Poșaga de Jos, unde slujește preotul Daniel Dobra. Biserica parohială, cu hramurile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Adormirea Maicii Domnului”, a fost construită în decursul anului 2000, arhitectura fiind realizată în stil bizantin de către preotul Ioan Comăneci. Locașul de cult a fost împodobit cu haina picturii între anii 2006-2010, lucrarea fiind executată în tehnica fresco de către pictorul George Dăscălescu.
Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a poposit în parohia Sălciua de Jos II, unde a fost întâmpinat cu multă bucurie de către părintele Vasile Ioaniciu. Numele acestei localități se regăsește înscris la loc de cinste în numeroase documente, ca urmare a hărniciei cetățenilor ei și a participării lor la multe din evenimentele istorice românești. Totodată, cele două monumente din localitate – unul fiind ridicat în vecinătatea bisericii parohiale – amintesc de eroismul celor care s-au jertfit în timpul celor două Războaie Mondiale, respectiv în confruntările cu invadatorii localităților din lungul Văii Arieșului.
Ultimul popas al Ierarhul nostru a fost în parohia Sălciua de Sus, comunitate păstorită cu multă trudă și jertfelnicie de către părintele Gheorghe Urcan. Aici, Părintele Arhiepiscop Irineu a fost întâmpinat de către un număr impresionant de credincioși, majoritatea fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei. Cu acest prilej, membrii corului parohial au intonat câteva colinde tradiționale, după care a fost realizată o fotografie de grup în pridvorul bisericii. Cu ocazia acestor întâlniri, Arhipăstorul Alba Iuliei le-a pus la suflet preoţilor parohi cuvinte de îmbărbătare și binecuvântări sfinte, oferindu-le totodată îndrumări pastoral-misionare și administrativ-gospodărești necesare pentru dinamizarea vieții spirituale a comunităților parohiale încredințate.