Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a liturghisit la hramul Mănăstirii Dumbrava

Marți, 26 octombrie 2021, în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a liturghisit la Mănăstirea Dumbrava, protopopiatul Aiud, cu prilejul hramului acestui așezământ monahal.

În data de 26 octombrie a.c., zi în care Biserica noastră face pomenirea de peste an a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Dumbrava, protopopiatul Aiud. Cu ocazia prăznuirii hramului vechii biserici a așezământului, Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în altarul de vară din incinta vetrei monahale.

Adresându-se celor prezenți, Chiriarhul nostru a spus: „Unica viață pe care Dumnezeu ne-a dat-o trebuie s-o trăim creștinește, ca la sfârșitul călătoriei noastre pe acest pământ să I-o restituim lui Dumnezeu, împodobită cu florile virtuților morale. Punându-ne în acord cu voința divină, viața noastră va emana buna mireasmă a evlaviei și va emite sunetul muzicii îngerești, edificând pe cei din jur. Aceasta cere, însă, perseverența atletului, jertfa eroului și răbdarea martirilor creștinătății. Astfel de calități a posedat în chip strălucit Sfântul Dimitrie, ostașul brav al lui Hristos. De aceea, astăzi îi cântăm: «Bucură-te, cel ce de bunăvoie durerea morții ai răbdat; Bucură-te, cel ce tare ca un diamant te-ai arătat; Bucură-te, Izvorâtorule de mir, Mare Mucenice Dimitrie»”.

La finalul slujbei, în semn de aleasă prețuire pentru osteneala și truda depusă pe parcursul anilor la înfrumusețarea și bunul mers al acestei vetre monahale, Întâistătătorul Eparhiei noastre i-a oferit maicii starețe Mina Cerceș rangul de stavroforă. Obștea monahală de aici se află sub îndrumarea duhovnicească a părintelui arhimandrit Vasile Crişan.

*

Mănăstirea Dumbrava, situată în nord-estul județului Alba, a fost ridicată pe un teren donat de către localnicii satului, respectiv pe locul unde, în anul 1703, în timpul prozelitismului uniatist, a fost martirizat preotul ortodox Ioan pentru apărarea dreptei credințe, fiind ars de viu într-o căpiţă de fân. Piatra de temelie a vechii biserici a Mănăstirii, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, a fost așezată la data de 26 octombrie 1996. Ansamblul monahal a fost construit în formă de cetate, cu clopotniță la intrare, pictura locașului prezentând numeroase elemente ale stilului neobizantin. Târnosirea bisericii a avut loc la data de 26 octombrie 2002, slujba fiind oficiată de către un impresionant sobor de arhierei, preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși din localitate și împrejurimi.

Share