La data de 8 noiembrie a.c., Părintele Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Mănăstirea „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” de la Rimetea, protopopiatul Aiud, ocazie cu care a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.
Vineri, 8 noiembrie 2024, zi în care Biserica noastră face pomenirea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în mijlocul obștii Mănăstirii „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” de la Rimetea, protopopiatul Aiud. Cu ocazia hramului acestui așezământ călugăresc, Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica Mănăstirii. Vatra monahală de aici se află sub oblăduirea maicii starețe Stavrofora Ana Mircea.
Adresându-se numeroșilor credincioși, Arhipăstorul nostru a spus: „Biserica i-a integrat pe îngeri în cultul divin și, îndeosebi, în Dumnezeiasca Liturghie. De aici înțelegem că ei nu sunt o ficțiune pioasă sau ceva ce aparține unei ere vechi sau unor zăpezi de altădată. Sfinții îngeri există cu adevărat și acționează în inima lumii răscumpărate, în mijlocul poporului lui Dumnezeu, răscumpărat cu mare preț. Se cuvine să fim recunoscători Domnului Savaot, Care a dat fiecăruia dintre noi un înger păzitor, care ne veghează, ne călăuzește, ne ocrotește și ne luminează. Un prieten te poate părăsi, dar îngerul păzitor, niciodată”.
Mănăstirea „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” de la Rimetea, situată în Depresiunea Trascăului, între municipiile Aiud și Turda, este un așezământ monahal de maici, înființat ca urmare a dorinței creștinilor dreptslăvitori din împrejurimi. Această vatră monahală a fost întemeiată prin contribuția și sub purtarea de grijă a părintelui Ioan Comăneci. Piatra de temelie a bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” a fost așezată la data de 27 septembrie 1998, locașul fiind edificat pe parcursul a șase luni. Biserica prezintă elemente ale arhitecturii bizantine, fiind construită în formă de „cruce latină”. Catapeteasma a fost executată în Maramureș, din lemn de stejar masiv, icoanele fiind pictate de către monahia Gabriela Barbu.