Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a liturghisit la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud

De sărbătoarea Întâmpinării Domnului, Părintele Arhiepiscop Irineu a poposit în mijlocul obștii monahale a Schitului „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud. Arhipăstorul nostru a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.

Miercuri, 2 februarie 2022, în ziua Praznicului Întâmpinării Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud, protopopiatul Aiud. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși tineri și pelerini dreptslăvitori. Răspunsurile liturgice, de o frumusețe deosebită, au fost oferite în armonizarea monodiei psaltice de către monahii prezenți într-un număr impresionant la slujbă. La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, ierodiaconul Ghelasie a fost hirotonit ieromonah pe seama Schitului de la Găbud. Egumenul acestei vetre monahale este părintele ieromonah Gheorghe Sas.

Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „În clipa prezentării lui Iisus la templul din Ierusalim, inima Preacuratei Fecioare Maria era plină de fericire maternă, văzând că Duhul Sfânt a dezvăluit Dreptului Simeon planul tainic al Tatălui ceresc. Vorbindu-i despre sabia durerii care îi va străpunge sufletul, a dezvăluit și taina profundă a maternității divine și universale a Născătoarei de Dumnezeu. Într-adevăr, nicio altă creatură de pe pământ nu poate avea capacitatea de iubire a Maicii Domnului. Hristos i-a încredințat ei ca fii pe toți oamenii pe care ea îi îmbrățișează, participând la greutățile lor. Fecioara Maria este mama cu sufletul străpuns care împărtășește suferințele noastre, ne ajută în nevoi și în primejdii, veghează asupra noastră în momentele hotărâtoare ale vieții”.

Schitul de la Găbud este situat în extremitatea nord-estică a județului Alba, în proximitatea granițelor cu județele Cluj și Mureș. Așezământul monahal a fost înființat în anul 2007, cu rol administrativ-gospodăresc, având statut de metoc al Mănăstirii Oașa. În ceea ce privește stilul arhitectonic, clădirea din incinta vetrei monahale prezintă un proiect contemporan care interpretează elemente tehnice ale limbajului arhitectural brâncovenesc, în interiorul căreia se regăsesc chiliile, atelierul de pictură și trapeza. În prezent, se află în construcție noua biserică a așezământului monahal, slujba punerii pietrei de temelie fiind oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, la data de 9 septembrie 2020.

Share