Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a liturghisit în parohia Alba Iulia – Cartier Nou II

Duminică, 20 decembrie 2020, în ziua prăznuirii Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul și a Sfântului Ioan de Kronstadt, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost prezent în parohia Alba Iulia – Cartier Nou II. Ierarhul nostru a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură în biserica ce poartă hramul Sfinților Ioan Botezătorul, Ioan Evanghelistul și Ioan Gură de Aur și Sfinților Martiri Brâncoveni, la Altarul căreia slujesc preoții Jan Nicolae și Vasile Ștef.

În Duminica dinaintea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, numită și a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a poposit în mijlocul credincioșilor din parohia Alba Iulia Cartier Nou II. Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Sfinții Ioan Botezătorul, Ioan Evanghelistul și Ioan Gură de Aur” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”. La Altarul acestui locaș de închinare slujesc părintele conf. univ. dr. habil. Jan Nicolae, cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, și părintele Vasile Ștef.

Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Vine Crăciunul! Nașterea lui Hristos nu se pierde în negura vremii, ci trăiește la nesfârșit în conștiința creștină. Ea se reactualizează pe pământ în fiecare an. Cerul se deschide și Domnul coboară în inimile noastre și în casele noastre. Noi, românii, credem aceasta, drept pentru care colindăm: «Răsună înspre seară / Al clopotelor cânt, / Că vine, vine iară, / Hristos pe-acest pământ». Acum, când sărbătoarea se apropie, se cuvine să ne pregătim pentru a beneficia din plin de darurile evenimentului mântuitor. Cine nu se pregătește și se dedă la bucurii deșarte, va fi dezamăgit și nu-L va putea întâlni pe Hristos, «Soarele dreptății». Dar cine se pregătește, acela se va bucura de binecuvântările rezervate acelora care Îl cunosc, Îl iubesc și Îl slujesc cu devotament pe Fiul lui Dumnezeu coborât pe pământ ca să ne deschidă raiul și să ne ofere mântuirea și viața veșnică. «Hristos Se naște, slăviți-L! Hristos din ceruri, întâmpinați-L!»”.

Locașul de cult cu hramul „Sfinții Ioan Botezătorul, Ioan Evanghelistul și Ioan Gură de Aur” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Alba Iulia a fost edificat între anii 2007-2015, prin jertfa și osteneala deosebită a domnului Ioan Popa, directorul general al companiei „Transavia”, și cu purtarea de grijă a părintelui Jan Nicolae. Datorită formei sale subtile, prin care este sugerată arca mântuirii, biserica parohiei Alba Iulia – Cartier Nou II este cunoscută și sub denumirea de „Arca Noetică”.

Proiectul bisericii și al clopotniței din vecinătatea locașului a fost realizat de către arhitectul Dorin Ştefan din București, lucrarea picturii fiind executată de către pictorul Ioan Popa și colaboratorii săi, după un program iconografic inedit, conceput împreună cu părintele Jan Nicolae. Târnosirea noii biserici a avut loc la data de 17 mai 2015, slujba fiind oficiată de către Părintele Arhiepiscop Irineu, alături de un numeros sobor de arhierei, preoți și diaconi.

 

Share