Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a liturghisit în parohia Cugir V, protopopiatul Sebeș

Duminică, 29 ianuarie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost prezent în parohia Cugir V. Ierarhul nostru a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură la biserica „Adormirea Maicii Domnului”, după care a săvârșit slujba de binecuvântare a unui nou Așezământ social, precum și a apartamentului parohial.

În Duminica a XVII-a după Pogorârea Sfântului Duh, zi în care este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă convorbirea Mântuitorului Iisus Hristos cu femeia cananeancă, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în parohia Cugir V, protopopiatul Sebeș. Arhipăstorul nostru a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură la biserica „Adormirea Maicii Domnului”. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele Mihai Gălățeanu și părintele Bogdan Șalariu.

Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: Principala cauză a răului din lume și a falimentului atâtor suflete creștine este lipsa de unire cu Dumnezeu prin rugăciune. Numai puterea lui Dumnezeu poate să ne susțină în fața atacurilor diavolului și a relelor din societatea noastră. Rugăciunea așază viața și inima creștinului în atingere cu divinul. Rugăciunea este antidotul lui Dumnezeu împotriva îndoielii și a disperării, împotriva răului și a păcatului. Iată de ce Fericitul Augustin spune: «Cel ce știe să se roage bine, știe să trăiască bine»”.

La finalul slujbei, ostenitorii și binefăcătorii sfântului locaș de închinare au primit din partea Chiriarhul nostru Diplome de aleasă cinstire. În continuare, după Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba de binecuvântare a Așezământului social „Sfântul Ierarh Nectarie” din orașul Cugir, coordonat de către părintele Bogdan Șalariu. Apoi, Întâistătătorul Eparhiei noastre a oficiat slujba de binecuvântare a noului apartament parohial, în urma lucrărilor de renovare și reamenajare executate în perioada 2020-2021.

Lucrările de înfrumusețare a clădirii Așezământului social „Sfântul Ierarh Nectarie” au fost demarate în anul 2012, la inițiativa părintelui Mircea Giurgea, pe atunci preot al parohiei Cugir V. Nouă ani mai târziu, clădirea a fost compartimentată și utilată, urmând ca în luna decembrie a anului 2022 să fie demarat proiectul „Îngrijire la domiciliu a persoanelor adulte cu dizabilități”. Activitatea este desfășurată în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, Primăria Orașului Cugir, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia și Parohia Ortodoxă Cugir V. Prin intermediul acestui proiect sunt oferite servicii unui număr de zece persoane de pe raza orașului Cugir.

Share